Top 5 karperaas

Top 5 karperaas

Je wilt beginnen met karpervissen. In je zoektocht kom je al snel de nodige informatie tegen. Met name over karperaas. Dit is ook meteen één van de belangrijkste schakels in de karpervisserij. Je aas moet een karper namelijk verleiden om te bijten. Welk aas gebruik jij als karpervisser? Het gros van de vissers kiest voor boilies, maar is dit voor iedere situatie wel het beste karperaas? In dit artikel stellen we je voor aan 5 goed vangende aassoorten en vertellen je de voor- en nadelen van ieder aas.

In dit artikel vind je:



Boilies voor het vissen op karper
Boilies zijn ontwikkeld voor het gericht vissen op karper. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren, soorten, smaken en maten.

1. Boilies


Boilie komt van het Engelse woord 'boil' (koken) en is niets anders dan een gekookt deegballetje. Dit karperaas is in de jaren 80 ontwikkeld speciaal voor de karpervisserij. Door je deeg te koken zorg je er namelijk voor dat het een stuk harder wordt en dus minder gemakkelijk door andere vissoorten gegeten kan worden. Vooral wanneer de boilie wat groter is (20 mm +), is het bijna alleen karper die het kan eten. 

Voordelen van boilies:

Met een boilie vis je heel gericht op karper. Een bijkomend voordeel van zo'n harde boilie is dat je er verre worpen mee kunt maken zonder dat je bang hoeft te zijn dat het van je hair valt. Ook in het water blijft een boilie vele uren, tot dagen aan je rig zitten. Omdat een boilie perfect rond is, kun je ze gemakkelijk met een werppijp, voerschep of katapult over een grote afstand voeren.

Boilies zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, geuren, smaken, vormen en formaten. Probeer op je water welke smaak het beste werkt. Vaak werkt het heel goed om te kiezen voor een smaak die niet of nauwelijks wordt gebruikt. Een karper is een nieuwsgierige vis en proeft graag iets nieuws. Hetzelfde geld namelijk voor de kleur en de grootte van het aas.

Nadelen van boilies:

Omdat de boilie 'het perfecte karperaas' is, vist bijna iedereen met dit aas. Wanneer karpers er vaker mee zijn gevangen zullen ze er op een gegeven moment met een boog omheen zwemmen. Ze herkennen het en associëren het met gevaar. In dat geval wil het lonen om ander voer te gebruiken.
Ook zijn boilies relatief duur. Vooral wanneer je van plan bent om grote hoeveelheden te gaan voeren kan dit aasje nogal in de papieren lopen. Voor een kilo boilies betaal je namelijk al snel 7,50 euro.

Mais voor het vissen op karper
Mais is uiterst effectief. Zowel bij het statisch vissen als het penvissen.

2. Mais


Een particle waar karpers op de meeste wateren niet vanaf kunnen blijven. Mais is te koop in blik of per baal. Mais in blik is zoet en lekker zacht. Bovendien is het meteen klaar voor gebruik. Om deze reden is dit aas ook erg populair onder de penvissers en het stalkend vissen. Koop je een baal, dan ben je een stuk goedkoper uit maar moet je het eerst behandelen voor je het kunt gebruiken. Het is namelijk gedroogd en om het te gebruiken moet je het eerst minimaal 20 minuten koken om het mooi zacht te krijgen. 

Voordelen mais:

Mais is een aas dat altijd en overal werkt. Of je zoete uit blik of zelfgekookte mais gebruikt. Omdat het zo goedkoop is kan het (voor)voeren ook geen probleem zijn. Bovendien valt zo'n voerstek vol gele aasjes goed op waardoor je stek snel gevonden wordt. Beginnen ze met eten, dan blijven ze ook vaak lang hangen. Mais is klein en ligt vaak goed verdeeld op de bodem. Helaas zijn niet alleen karpers er dol op. Dat brengt ons meteen bij de nadelen van dit aas.

Nadelen mais:

Mais is lekker, en dat vinden niet alleen de karpers. Ook brasems, zeelten, graskarpers en (grote) voorns smullen van dit goedje. Zit je op een water te vissen met een groot bestand aan witvis, dan is dit aas misschien niet altijd de beste keuze. Er is een kans dat binnen knowtime je hele voerstek leeg is of je alleen nog maar beet krijgt van brasems. Voor het voeren met mais moet je gebruik maken van een voerboot of een spod. Vanwege het lage gewicht kom je met een katapult niet heel ver.


Tijgernoten: Topaas voor het vissen op karper
Een fantastisch aas. Let er alleen wel op dat je ze op de juiste manier klaar maakt. 

3. Tijgernoten


De tijgernoot is misschien wel de meest onderschatte aassoort van het hele rijtje. Deze noot heeft een heerlijke (natuurlijke) aroma en is vanwege zijn hardheid heel ongevoelig voor andere vissoorten. Daarnaast is karper helemaal gek op dit aas. Vele records zijn gesneuveld met noten! Tijgers koop je kant-en-klaar in een pot of gedroogd in een baal. Kies je voor de laatste optie, ben je goedkoper uit, maar is het heel erg belangrijk dat je ze op de juiste manier klaarmaakt. Doe je dit niet, dan is het erg slecht voor de gezondheid van de vis.

Voordelen van tijgernoten:

Tijgernoten worden hoofdzakelijk door karper gegeven. Op sommige wateren zul je er ook af en toe een brasem, een zeelt of een graskarper mee vangen, maar dit gebeurt met name op wateren waar vaak wordt gevist met deze noot. Zorg bij de bereiding dat je de aardamandelen minimaal 45 minuten kookt. Bijt er één door midden. Gaat dit gemakkelijk? Dan zijn je tigers klaar voor gebruik. Bewaar vervolgens je tijgernoten in een afgesloten emmer in het kookvocht. Er ontstaat binnen enkele dagen een soort slijmlaag wat de nootjes alleen maar lekkerder maakt.

Nadelen van tijgernoten:

Het is bij dit karperaas heel erg belangrijk dat je ze goed kookt. Doe je dit niet, dan zijn ze té hard en kan het zijn dat karper ze niet (goed) kan verteren. Dit met alle gevolgen van dien. Ook zijn tijgernoten klein, dus ligt van gewicht. Wil je ze voeren, dan kan dat met een katapult, maar verder dan 30 meter ga je niet gemakkelijk komen. Je bent dus aangewezen op een voerboot, een rubberboot of een spodhengel om het aas op de stek te krijgen.

Hennep is goed karperaas
Een bed hennep op je voerstek. Dodelijk! 

4. Hennep


Hennep is een particle waar karpers helemaal verslaafd aan kunnen raken! Met dit aas op je voerstek hou je ze heel lang op je stek en gaan ze 'blind' op zoek naar het volgende stukje. Een ideaal aasje op ze lang op je voerstek te houden. Ook hennep koop je kant-en-klaar in pot of gedroogd in een bulkverpakking. De gedroogde hennep moet je koken om ze aantrekkelijk te maken voor karper. Let bij het koken op dat de deeltjes zich openen. Dit wordt ook wel kiemen genoemd. Er verschijnt een wit vruchtje. Dit is het vruchtje waar karpers verzot op zijn! Een tipje van ons: Kook je hennep met een paar flinke scheppen chili poeder. Dit geeft je hennep een extra bite. Op sommige wateren kan dat echt het verschil maken!

Voordelen van Hennep:

Hennep is goedkoop en gemakkelijk klaar te maken. Omdat het zo klein is kun je met een paar gevulde handen een heel groot oppervlak bedekken. Het belangrijkste voordeel van hennep is toch wel dat karpers er helemaal wild van zijn!
 

Nadelen van Hennep:

Helaas heeft dit aas een groot aantal nadelen wanneer je het gericht in wilt zetten voor het vissen op karper. Om te beginnen kun je het niet rechtstreeks aan een hair monteren. Nu zijn er wel verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen maar gemakkelijk is anders. Zo zijn er een soort hulsjes verkrijgbaar die te vullen zijn met deze particle. Ook zijn er boilies verkrijgbaar waarin hennep is verwerkt. Een ander nadeel is, dat iedere andere witvis soort ook heel graag snoept van dit aas. Het wordt dus dringen op je voerstek.

Pellets - attractief aas voor het vissen op karper
Pellets. Attractiever dan dit wordt het bijna niet. 

5. Pellets


Een pellet is een geperst voedseldeeltje. Wanneer het in aanraking komt met water zal het langzaam uit elkaar vallen tot er een klein 'hoopje' voer overblijft. Pellets worden van origine ook gebruikt bij het opkweken van vis, dus ook karpers. Net als een boilie kun je dit aas in iedere denkbare kleur, geur, smaak en grootte krijgen. Dus ook in je favoriete boiliesmaak.

Voordelen pellets:

Pellets hebben onderwater veel weg van boilies 'die er al even liggen'. Hierdoor werkt het vaak erg dressuur doobrekend. Bovendien zijn ze gemakkelijk verteerbaar en erg attractief. Ook zijn pellets aan een hair te vissen. Pellets zijn gemakkelijk op afstand te voeren met een katapult, werppijp, een voerschep, een spod, spomb, een rubber boot of voerboot. Ook gooien vanuit de hand is prima te doen. 
 

Nadelen pellets: 

Pellets lossen helemaal op. Na elke uren in het water te hebben gelegen zak witvis beginnen eraan te snoepen tot er uiteindelijk niets meer overblijft. Dit gebeurt dus ook met je haakaas. Je zult dus na enkele uren even moeten controleren of er nog iets aan je hair zit.

Boiliekruimels werken erg goed om karpers naar je voerstek te lokken
Verkruimelde boilies werken ook vaak erg goed op wateren waar veel met boilies wordt gevist.

Welk karperaas kies jij?


De aassoorten hierboven besproken zijn stuk voor stuk goed vangende aassoorten. Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten verkrijgbaar. Denk aan meaples, pinda's, grondvoer, bonen, kikkererwten, trouvit, luncheon meat, boekweit, tonijn en zo kunnen we nog wel even door gaan. De grootste tip die we je kunnen geven is, om te vissen met een aassoort of een bepaalde smaak die niet (of nooit) vaak wordt gebruikt op het water waar je wilt gaan vissen. Natuurlijk zijn alle aassoorten perfect te combineren. Hiermee vang je vaak karpers die niet vaak gevangen worden en vaak zijn dit de mooiste!
Heel veel succes en vangze!

Auteur: Erwin van Hensbergen



Enkele interessante producten


Evezet Mais Heel USA 1kg
€ 1,89