Statisch vissen op karper
Karpers komen in vrijwel alle Nederlandse wateren voor. Toch is het niet altijd even gemakkelijk er een te vangen. In veel gevallen moet je vele uren maken om kans te maken op een aanbeet. Vooral grotere karpers laten zich niet gemakkelijk om de tuin leiden. Om deze reden kiezen veel karpervissers voor het statisch vissen op karper. Bij deze visserij kun je gemakkelijk vele uren maken, wat de kans op een aanbeet van een karper aanzienlijk vergroot. Wachten op die verlossende run. Want het gevecht met een karper is waar je het allemaal voor doet. Karpers worden niet alleen heel groot, karpers zijn ook de sterkste zoetwatervissen die je in Nederland kunt vinden.
Wil jij precies weten hoe het statisch vissen op karper werkt? Welk materiaal je allemaal nodig hebt, wat de beste stekken zijn, welke rigs en aas je moet gebruiken en wat je moet doen wanneer je er een aan de lijn hebt? Kortom, in dit artikel vertel ik je alles over het statisch vissen op karper. Zo kun ook jij hier straks mee aan de slag en achter de grote karpers aan.
1. Wat is statisch vissen op karper?
Statisch vissen op karper is een visserij waarbij je - nadat je je haakaas op een stek hebt gelegd - wacht op een aanbeet. Om er achter te komen of je beet hebt maak je gebruik van beetmelders (ook wel optonics of piepers genoemd). Zo’n beetmelder is voorzien van een roller of een sensor die registreert wanneer je hoofdlijn in beweging komt. Zo’n beetregistratie wordt doorgegeven doormiddel van een geluid. Dit maakt het ook mogelijk om ’s nachts op karper te vissen. Dit is nu nét de periode dat karper het meest actief is.
Met een beetmelder kun je lange tijd vissen zonder geconcentreerd te blijven. Je hoeft namelijk niet naar zoiets als een dobber te kijken. Je kunt zelfs even een oogje toeknijpen ;). Een ander groot voordeel aan deze manier van karpervissen is dat je op grote afstanden kunt vissen. Dit maakt het mogelijk om op stekken te vissen waar je normaal gesproken niet kunt komen.
2. Stekkeuze statische visserij
Een van de belangrijkste factoren voor succes tijdens het statisch vissen op karper is natuurlijk je stekkeuze. Want hoe bepaal je nu waar je gaat vissen? Eenmaal ingeworpen laat je het aas uren ongeroerd. Je moet dan wel heel zeker zijn dat je op de juiste plek aan het vissen bent. Laten we beginnen met de gemakkelijkste, namelijk de stekken die vanaf de waterkant zichtbaar zijn. Deze plekken zijn splitsingen, bruggen en bomen. Deze plekken bieden bescherming en er is vaak voedsel te vinden. Door stroming of door wat uit de boom valt. Stuk voor stuk plekken waar karpers graag rondhangen en je een grote kans maakt ze te vangen.
Er zijn ook veel goede karperstekken die je zo op het eerste gezicht niet te zien zijn. Dit zijn diepteverschillen onder water. Plekken waar het ineens ondieper is worden ook wel plateaus genoemd. Op deze plekken spoelt voedsel aan en de randen bieden bescherming. Daarnaast zijn deze randen in veel gevallen begroeid en zitten ze vol met mosselen. Hier zijn karpers dol op. Hetzelfde geldt voor plekken waar het ineens dieper is.
Om deze stekken te vinden kun je gebruik maken van een markerhengel en een peildobber of een elektronische dieptemeter. Een andere methode is door te tellen nadat je hebt ingegooid. Houd na het werpen en zodra je lood het water heeft geraakt je lijn strak en begin te tellen. Iedere seconde is ongeveer een meter. Doormiddel van een doffe dreun op je hengel merk je dat je rig op de bodem ligt. Zo weet je precies hoe diep het is.
Protip: Zorg er altijd voor dat je op een harde bodem vist. Harde plekken op de bodem is vaak een teken dat hier vaker vissen azen. Ook zorgt een harde bodem ervoor dat je lood en je haakaas niet weg zakt in de bodem.
3. Rigs en systemen voor het statisch vissen op karper
Wanneer je begint met het statisch vissen op karper kom je er al snel achter dat er flink wat verschillende soorten rigs bestaan. De Ronnie rig, Chod rigs, Helicopter rigs, Multi rigs, Kd rigs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al deze rigs zijn ontwikkeld om in een bepaalde situatie voor een betere aaspresentatie en inhaking te zorgen. Ben je nieuw in de statische karpervisserij dan zou ik willen adviseren om vooral te beginnen met een zogenaamd ‘vastlood systeem’ met een loodgewicht van ongeveer 80 gram en een standaard boilierig. Deze rig is erg gemakkelijk om te maken en ook kant-en-klaar te koop en werkt op de meeste wateren fantastisch.
4. Aas en (voor)voeren
Bij het statisch vissen op karper wordt door de meeste karpervissers gebruik gemaakt van boilies. Sterker nog, de boilie is speciaal ontwikkeld voor deze manier van vissen. Boilies zijn hardgekookte deegbolletjes die met het grootste gemak uren - zelfs dagen - aan de hair van je onderlijn kunnen blijven zitten. Deze hardheid maakt het haakaas ook minder aantrekkelijk voor andere vissoorten als brasems en grote windes. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je aas van je haak wordt gegeten zonder dat je hier iets van merkt.
Boilies zijn te koop in verschillende maten, smaken en van een groot aantal merken. Vanwege de ronde vorm zijn boilies gemakkelijk te voeren met een katapult, werppijp of voerschep. Met een werppijp kun je zelfs afstanden bereiken tot zo’n 100 meter ver! Dit maakt boilies ideaal voor het statisch vissen op karper.
Een ander populair en veelgebruikt aas zijn zogenaamde partikels. Partikel is een verzamelnaam voor kleine voedseldeeltjes. Denk hierbij aan tijgernoten, mais, kikkererwten en hennep. Karpers zijn er dol op en het kan op veel wateren dressuur doorbrekend werken.
Wil jij meer weten over karperaas? Lees ons artikel over karperaas
5. Nachtvissen op karper
Lijkt het je leuk om ook ’s nachts op karper te vissen dan is statisch vissen dé manier. Op veel wateren zijn karpers in de nachtelijke uren erg actief op zoek naar voedsel. Het mooie aan deze visserij is dat je met een bivvy of een brolly aan het water mag bivakkeren. Zodra je tent geen vast grondzeil heeft valt dit niet onder kamperen en is het op de meeste wateren geen enkel probleem. Check hiervoor wel even eerst je vergunning.
Ga je nachtvissen op karper dan is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Je wilt namelijk voorkomen dat je in het holst van de nacht op zoek moet naar bijvoorbeeld je schepnet of je unster. Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft en dat je voldoende verlichting bij je hebt. Een hoofdlamp is bij het nachtvissen op karper een onmisbaar attribuut.
Als laatste vind ik het zelf altijd prettig om gebruik te maken van een receiver. Een receiver (of souderbox) is een soort versterker voor je beetmelders. Maak je gebruik van zo’n apparaatje dan kun je het volume van je piepers uitdraaien zodat mensen ’s nachts geen last van je hebben. Omdat je een receiver in je tent bewaard weet je zeker dat je meteen wakker wordt wanneer je een aanbeet krijgt van een karper.
6. Wat heb je nodig als je wilt beginnen met deze visserij?
Oké, wat heb je allemaal nodig als je wilt beginnen met het statisch vissen op karper? Er komt nogal wat bij kijken als je nieuw bent in de wereld van het statisch vissen op karper. Zoals bij elke tak van sport kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Laat je hier vooral niet door afschrikken en begin met een basisuitrusting. De materialen die essentieel zijn bij deze visserij.
Karperhengel
Laten we beginnen met karperhengels. Op de meeste wateren mag je namelijk met minimaal twee hengels vissen op karper. Dit betekent dat je dus met twee hengels tegelijk kans maakt op het vangen van karper. De keuze in hengels is enorm. Karperhengels onderscheiden zich van elkaar in lengte, werpgewicht en de actie. De meest universele hengel is in mijn ogen een hengel met een lengte van 3,60 meter (12 ft) en een testcurve van 2,75 lb. In de meeste gevallen hebben deze hengels een redelijk snelle actie waardoor je werpend afstanden van 100 meter kunt bereiken, gemakkelijk de haak kunt zetten en genoeg druk kunt uitoefenen op een vis om hem af te remmen tijdens een dril.
Karpermolen
Onder je karperhengel moet natuurlijk een molen. Deze karpermolen moet er een zijn die tegen een stootje kan. Zoals gezegd is de karper Nederlands sterkste vis en je materiaal moet hier op berekend zijn. Dan heb je de keuze uit een molen met of zonder een vrijloop systeem. Een vrijloop systeem is een mechanisme dat - zodra je het aanzet - er voor zorgt dat je hoofdlijn zonder weerstand van je molen kan worden getrokken. Door een halve slag te draaien met je slinger springt je molen weer in de gevechtstand en ben je klaar voor de strijd. Heeft je molen niet zo’n systeem dan kun je hetzelfde bereiken door de slip van je karpermolen los te zetten en weer dicht te draaien wanneer je beet hebt. Als laatste is het verstandig te kijken naar de lijncapaciteit. Ben je van plan op grote afstanden te vissen, kies dan voor een zogenaamde ‘big pit’ molen. Op dit type molen kun je met gemak 300 meter lijn kwijt.
Hoofdlijn
Een hele belangrijke schakel tussen jou en de vis is natuurlijk je hoofdlijn. Voor het vissen op karper zijn er drie soorten lijn die veel worden gebruikt, namelijk nylon, fluorocarbon en een gevlochten lijn. Nylon is misschien wel de meest gebruikte en meest universele van de drie. Nylon is goedkoop, schuurbestendig, laat zich gemakkelijk werpen, knopen en vangt vanwege de rek de klappen goed op wanneer je een vis onder de kant moet drillen.
Vis je op wateren waar veel wordt gevist en wil je ‘low profile’ te werk gaan dan is fluorocarbon misschien een betere keuze. Dit materiaal zinkt als een baksteen en is licht doorlatend. Hierdoor is het vrijwel onzichtbaar onder water. Het nadeel van fluorocarbon is dat het relatief duur is en erg zwaar. Dit maakt het lastig om verre worpen mee te maken.
Als laatste kun je kiezen voor een gevlochten hoofdlijn. In tegenstelling tot nylon en fluorcarbon (ongeveer 30 cm op een meter) heeft een gevlochten lijn vrijwel geen rek. Dit is ook meteen hét grote voordeel van dit type lijn. Vis je op grote afstand of dicht tegen obstakels dan zul je met een gevlochten lijn iedere aanbeet meteen opmerken. Ook is gevlochten lijn enorm sterk. Wel adviseren wij om bij het gebruik van een gevlochten hoofdlijn een voorslag te gebruiken. Gevlochten lijn kan namelijk tijdens een dril gemakkelijk insnijden bij een karper en zo verwondingen achterlaten. Met een voorslag voorkom je dit.
De laatste meter: rigs en meer
Wil je het statisch vissen op karper graag oppakken, begin dan met een standaard boilie rig. Dit i.c.m. een inline lood met een gewicht van ongeveer 80 gram. Dit systeem en deze rig werkt op de meeste karperwateren uitstekend en zijn kant-en-klaar verkrijgbaar.
Steunen, rodpods en beetmelders
Nadat je je aas hebt ingeworpen leg je je hengel in een hengelsteun. Dit kunnen losse steunen zijn of een zogenaamde rodpod. Een losse steun wordt ook wel een bankstick genoemd en prik je in de grond. Een rodpod is een hengelsteun die je overal neer kunt zetten. Zelfs op een houden vlonder. Op je steunen of je rodpod schroef je je beetmelders, hangers of swingers en je achtersteunen.
7. Statisch vissen op karper samengevat
Karpers zijn slimme vissen die je op veel wateren maar lastig te pakken krijgt. Om een karper te kunnen vangen moet je vaak veel uren maken en hopen dat ze je voerstek vinden. Heb je beet, dan kun je je lol op. Karpers worden niet alleen heel groot, maar het is ook de sterkste zoetwatervis die we kennen in Nederland. Het is niet voor niets dat de karper zo’n populaire sportvis is.
Een techniek om lang door te kunnen vissen zonder dat je bang hoeft te zijn om een aanbeet te missen is het statisch vissen op karper. Bij deze visserij vis je met een zelfhaaksysteem en boilies of partikels op stekken waar je verwacht karper te kunnen vangen. Eenmaal ingegooid leg je je karperhengel in een steun of een rodpod. Je lijn loopt door een beetmelder. Dit is een klein kastje dat iedere aanbeet registreert en doorgeeft doormiddel van een piepsignaal. Hierdoor is het zelfs mogelijk karper te vangen in het holst van de nacht.
Omdat je met deze visserij meer uren doorbrengt aan het water vergroot je de kans (grote) karpers te vangen. Sinds deze visserij zijn intrede heeft gedaan worden er constant nieuwe records gevangen.
Als laatste willen we je meegeven dat het erg belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met de vissen die vangt. Gebruik een goed schepnet, een dikke onthaakmat en behandel de karper met respect.
Wil jij graag meer weten over deze visserij of wil je weten wat je precies nodig hebt? Bel naar Hengelsport Zunnebeld op 038 - 421 58 97 of stuur een mail naar info@zunnebeld.nl. Heel erg veel succes en vangze!