Je hebt een karper gevangen: wat nu?

Je hebt een karper gevangen: wat nu?

Het vissen op karper is een mooie bezigheid en erg populair in Nederland en België. Karpers worden groot, zwaar, ze zijn sterk en het is uitdagend er een te vangen. Statisch, aan het oppervlak of met de pen, de karper is een geweldige sportvis om te vangen! Als wij karpervissers lang willen blijven genieten van deze visserij, is het van belang dat we verantwoordelijk om gaan met de karpers die we vangen. Door karpers goed te behandelen en zo snel mogelijk terug te zetten in het water houden we de populatie gezond en kunnen we er veel plezier aan beleven. 

Want hoe behandel je een karper goed? Wat moet je doen op het moment dat er een karper in je schepnet ligt? Welke voorbereidingen moet je treffen en hoe zorg je ervoor dat je de karper ongeschonden terug kunt zetten? In dit artikel vertellen we je er alles over.

In dit artikel vind je:


  1. Het scheppen van een karper
  2. Hoe verplaats je een karper naar je onthaakmat
  3. Het wegen van je karper
  4. Is de karper gewond, behandel hem!
  5. Het vast houden van een karper
  6. Het terugzetten van een karper
  7. Wat heb je nodig voor het behandelen van een karper?
  8. Samengevat: Hoe behandel je een karper 

Houd een karper altijd goed nat
Zorg er voor dat je de juiste materialen bij de hand hebt.

1. Het scheppen van een karper


Wanneer je klaar bent met het drillen van een karper dien je hem te landen met een schepnet. Wanneer je op zoek gaat naar een schepnet, kies dan een net dat lekker ruim is. Hierdoor weet je zeker dat je zojuist gevangen karper er zonder problemen in past. Een vaak gekozen schepnet maat is 42 inch. Dit is voor de Nederlandse karpervisserij een redelijk universele maat. 42 Inch houdt in dat de armen van je schepnet een lengte hebben van iets meer dan 105 centimeter. Dit is voor de meeste karpers groot genoeg. Heb je je schepnet liever groter, dan is dit altijd een goed idee! The bigger, the better! 

Dan heb je de keuze uit een grof- of fijnmazig net. Het voordeel van een grofmazig net is dat je net snel kunt optillen uit het water zodra de vis boven het net ligt. Je hebt namelijk minder weerstand in het water met een grofmazig net. Wanneer je kijkt naar de veiligheid van de vis is het verstandiger om te kiezen voor een fijnmazig net. Hierin is de kans dat een karper zijn vinnen beschadigd minimaal. Ook zal je haak en je haakaas minder snel vast komen te zitten in een net met fijne mazen.

 Een laatste handige tool is een zogenaamde ‘net float’. Een net float is een drijflichaam dat je plaatst aan het einde van je schepnetsteel. Strak tegen je spreidblok aan. Dit handige tooltje maakt het mogelijk om je schepnet voor je in het water te laten liggen wanneer je de karper aan het drillen bent. Zo heb je je schepnet altijd binnen handbereik als de karper klaar is om te landen.

Het scheppen van een karper
Kies altijd voor een net dat ruim genoeg is.

2. Hoe verplaats je een karper naar je onthaakmat? 


Je karper ligt in het schepnet! Wauw, even bijkomen van alle adrenaline. Nadat je de karper hebt bewonderd is het zaak hem te verplaatsen naar je onthaakmat. Hier kun je de haak verwijderen, de karper wegen en even snel een foto maken. De beste (en meest veilige) manier om een karper vanuit het water naar je onthaakmat te krijgen is doormiddel van een weight sling. De reden dat je gebruik maakt van een weight sling is dat een schepnet kan insnijden in de vinnen van een karper. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Een karper met een weight sling uit het water halen doe je als volgt: 


  1. Verwijder de armen uit het spreidblok en houd ze tegen elkaar. 
  2. Voel met je handen of de vinnen van de karper plat tegen zijn lichaam zitten. 
  3. Leg de weight sling in het water en schuif de karper (met net en al) over je sling. 
  4. Rits de zijkanten van de weight sling dicht en controleer of er geen spanning op je hoofdlijn staat. 
  5. Met de twee handvatten van je weight sling kun je de karper nu veilig uit het water tillen. 
  6. Laat je vismaat met je meelopen met je karperhengel of knip je lijn door zodat er geen spanning op de lijn zit. 

Ben je met een vismaat, laat hem dan ook even je onthaakmat goed nat maken voor je de karper er op legt. Ben je alleen, borg dan je dichtgeritste weight sling met een bankstick of een stormpaal aan de waterkant zodat hij geen kant op kan. Doe dit alleen als je een sling hebt die blijft drijven. In de tussentijd kun jij de onthaakmat nat maken en ervoor zorgen dat je alles binnen handbereik hebt. 

Waarom is het belangrijk dat je onthaakmat nat is? Op een natte onthaakmat voorkom je dat de slijmlaag van de karper wordt aangetast en/of beschadigd.

Til een karper uit het water met een weight sling
Gebruik voor het uit het water tillen altijd een weight sling.

3. Het wegen van je karper


Je karper ligt in een weight sling op je onthaakmat. Doordat het in een weight sling donker is zal de karper rustig blijven liggen. Deze truc werkt ook erg goed wanneer een karper onrustig wordt of plotseling begint te spartelen. Dek even zijn ogen af met je handen of vouw de weight sling dicht zodra het er op lijkt dat hij gaat spartelen. Je zult zien dat de karper vrijwel meteen stopt en rustig blijft liggen. 

Ook het wegen van de karper doe je in een weight sling. Zorg er ten alle tijden voor dat er altijd een onthaakmat onder de karper ligt wanneer je hem optilt. Een weight sling is zo gemaakt dat de karper gestrekt blijft liggen waardoor het gewicht keurig wordt verdeeld over de sling. Weight swings zijn gemaakt van waterafstotend materiaal waardoor de vis goed nat blijft en de slijmlaag niet wordt aangetast. Controleer voor je de vis optilt weer even of de vinnen van de karper mooi langs het lichaam zitten. Is dit niet het geval dan kunnen de vinnen breken zodra je de vis optilt. Let hier dus goed op. 

Gebruik voor het wegen van een karper bij voorkeur een tri pod. Zo’n driepoot is erg stabiel en gemaakt om veel gewicht te kunnen houden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de vis laat vallen en hij kan er mooi rustig onder hangen waardoor je het gewicht nauwkeurig kunt aflezen. Nadat je de vis hebt terug gezet weeg je de weight sling nog een keer om er achter te komen hoe zwaar de karper precies was.

Het aflezen van het gewicht van een karper
Het aflezen van het gewicht gaat beter (en veiliger) met een tripod.

4. Is de karper gewond, behandel hem! 


Het kan gebeuren dat een karper tijdens de dril gewond raakt. Denk hierbij aan een wondje in de bek op de plek waar de haak zat of een sneetje op een plek waar je lijn heeft langs geschuurd. Deze oppervlakkige wondjes zijn gelukkig heel goed te behandelen. Er zijn zelfs verschillende middeltjes te koop met een antibacteriële werking. Een soort jodium zeg maar.

Voor je hiermee aan de slag gaat is het belangrijk om eerst de wond goed droog te maken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een droge handdoek. Schud vervolgens het flesje goed en bedek de wond met het middel. Door dit goedje te gebruiken voorkom je dat de kans op infecties en schimmels en zorg je ervoor dat de wond sneller hersteld.

Het behandelen van een wond in de bek van een karper
Heeft de karper een wond(je), behandel hem!

5. Het vast houden van een karper 


Om er voor te zorgen dat je vismaten je geloven zul je met de vis op de foto moeten. Hiervoor moet je de vis optillen. Bij het optillen van zo’n grote, zware vis loop je natuurlijk ook het risico dat je hem laat vallen. Om de kans hierop te verkleinen is het zaak de vis op de juiste manier op te tillen. Het optillen van een karper doe je als volgt: 

  1. Stroop je mouwen op en zorg dat je geen scherpe voorwerpen als horloges of armbanden om hebt. 
  2. Ga op je knieën voor de vis zitten. 
  3. Maak de vis goed nat zodat je armen er gemakkelijk onder glijden. 
  4. Schuif een arm onder zijn borst- en een onder zijn anaalvin. 
  5.  Net achter de borstvin vind je een soort kuiltje waar je de vis goed kunt vasthouden. 
  6.  Til de vis nu voorzichtig op, niet te ver boven de mat. 
  7. Zodra de vis lijkt te gaan spartelen kun je hem vastklemmen tussen je armen en je bovenlichaam. Zo voorkom je dat de karper valt en zichzelf beschadigd. 

 Protip: Wanneer een vis gaat spartelen voel je dit altijd van te voren aankomen. Hij spant namelijk zijn spieren aan en begint in veel gevallen te happen. Dit aanspannen is erg duidelijk te voelen. Hét teken om hem alvast op de mat te leggen of tussen je onderarmen en bovenlichaam te klemmen zodat hij zichzelf niet kan beschadigen.

Het vasthouden van een karper
Zorg ervoor dat er altijd een onthaakmat (of water) onder de karper zit.

6. Het terugzetten van een karper 


Je weet precies hoe zwaar (en lang) de karper is en hebt een aantal prachtige plaatjes geschoten. Tijd om hem terug te zetten in zijn (of haar) element. Ook dit doe je met je weight sling. Rits de sling helemaal dicht, controleer of de vinnen van de karper strak langs het lichaam zitten en til de vis voorzichtig op. Doe dit altijd via de handvatten die aan de sling zitten. Loop vervolgens voorzichtig naar het water en laat de sling in het water zakken. Zodra je sling is vol gelopen met water kun je de rits aan de voorkant openen. Zorg er voor dat de karper mooi recht in de sling zit en via de opening er gemakkelijk uit kan zwemmen. Met recht bedoel ik dat zijn rug naar boven wijst. Wacht nu net zo lang tot de karper uit eigen kracht weg zwemt. 

Duurt het wegzwemmen wat langer dan normaal dan wil het helpen de karper langzaam heen en weer te bewegen. Dit lukt makkelijker wanneer je hem uit de sling haalt. Door dit te doen stroomt er vers water langs de kieuwen en zullen ze sneller hun kracht terug vinden.

Het terugzetten van een karper
Het terugzetten van een karper kun je het beste doen vanuit een weight sling.

7. Wat heb je nodig voor het behandelen van een karper 


Om een karper veilig en snel te onthaken, wegen, fotograferen en terug te zetten heb je een aantal materialen nodig. Omdat ik mij voor kan stellen dat je door de bomen het bos niet ziet zal ik de absolute musthaves voor je op een rijtje zetten. Laten we beginnen met de belangrijkste van allemaal: de onthaakmat. 


Een goede onthaakmat

Kies een onthaakmat die lekker zacht is. Het is belangrijk dat de karper de grond niet raakt. Karpers kunnen zichzelf snel beschadigen. Deze beschadigingen hoeven lang niet altijd zichtbaar te zijn. Ook inwendig kan een karper zichzelf beschadigen wanneer hij op de harde grond terecht komt. Bedenk je goed dat karpers in het water nauwelijks last hebben van zwaartekracht. Boven het water is dit een ander verhaal. Een goede (zachte) onthaakmat is dus een must! Ook is het handig als je onthaakmat een opslaande rand heeft. Een opstaande rand voorkomt dat de karper van de mat kan glijden en zorgt ervoor dat er water op je mat blijft liggen. 



Een weight sling
Dan is een goede weight sling een onmisbaar item wanneer je gaat vissen op karper. Met een sling kun je je karper vervoeren van het water naar je mat, de karper wegen en weer terug brengen naar het water. Heeft je sling drijflichamen dan kun je de karper in je sling op krachten laten komen. Slings met drijflichamen worden om die reden ook wel recovery slings genoemd. Ideaal wanneer je alleen vist en na de vangst even alles in orde wilt maken. 



Ontsmettingsmiddel en een emmer

Voor het verzorgen van een vis is het verstandig om een emmer en een een flesje ontsmettingsmiddel bij je te hebben. Deze middeltjes zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Met de emmer kun je de vis en je onthaakmat goed nat houden. Heeft de vis zich beschadigd, dan kun je hem behandelen met zo’n antibacterieel middel. 



Een tripod en unster 

Het wegen van een karper doe je met een unster. Zo’n unster kun je vasthouden, maar het is beter om hiervoor een tripod te gebruiken. Een tripod is erg stabiel en hiermee weet je zeker dat je de karper niet kunt laten vallen als hij er in een weight sling onder hangt. Ook kun je het gewicht van de karper veel beter aflezen wanneer hij onder zo’n tripod hangt. 



Een karpernet 

Het spreekt misschien redelijk voor zich, maar wanneer je gaat vissen op karper kun je niet zonder een goed schepnet. Kies je net vooral niet te klein. Een karpernet kan beter te groot dan te klein zijn. Voor je eigen gemak is het prettig om je net te voorzien van een drijflichaam. Zo’n drijflichaam heet een netfloat en zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt tijdens de dril. 


Materialen voor het behandelen van een karper
Gebruik altijd de juiste materialen voor het behandelen van een karper.

8. Hoe behandel je een karper samengevat 


Karpers zijn fantastisch sportvissen. Om te kunnen blijven genieten van deze visserij is het belangrijk om verantwoordelijk om te springen met de karpers die we vangen. Gebruik een ruim schepnet en verwijder de armen van je net uit het spreidblok nadat hij in het net ligt. Nu kun je gemakkelijk een weight sling onder de vis schuiven om hem te vervoeren naar je onthaakmat. Check voor je de vis optilt altijd eerst even of de vinnen strak langs het lichaam zitten. Is dit niet het geval, dan kunnen de vinnen breken zodra je de karper optilt. 

Voor je de karper naar je onthaakmat tilt is het zaak de mat goed nat te maken. Dit is erg belangrijk omdat je met een droge mat de slijmlaag van de karper kunt beschadigen. Om deze reden doe je er verstandig aan om naast je mat altijd een emmer water te hebben staan. Zo kun je tijdens het onthaken en tussen de foto’s door de vis even goed nat maken. Heeft een karper beschadigingen, behandel ze dan. Er zijn verschillende ontsmettingsmiddelen te koop die het herstel bevorderen en voorkomen dat een wond gaat ontsteken. Het is dus altijd verstandig zo’n flesje in je vistas te hebben. 

Ook het terugzetten van een karper kun je het beste doen met je weight sling. Controleer altijd voor je een karper optilt of de vinnen langs het lichaam zitten en houd de sling aan beide handvatten vast. Laat de sling in het water zakken en vollopen met water. Rits de voorkant open en laat de karper er op eigen krachten uitzwemmen. Duurt dit wat langer dan normaal dan kun je de karper rustig heen en weer bewegen zodat er water langs zijn kieuwen stroomt.

Het vasthouden van een karper
Til je een karper op, zorg er dan voor dat je hem op de juiste manier vast houd.
Ik hoop dat je naar aanleiding van dit artikel een stuk wijzer bent geworden en precies weet hoe je een karper goed moet behandelen zodra je er een hebt gevangen. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben dan kun je altijd even bellen naar Hengelsport Zunnebeld op 038 - 421 58 97 of stuur een mail naar info@zunnebeld.nl. Heel erg veel succes en vangze!


Auteur: Erwin van Hensbergen



Enkele interessante artikelen voor het behandelen van een karper


JRC Rova Recovery Sling
€ 64,99
Grade Clear View Bucket
€ 19,99
Korda Basix Carp Cradle
€ 79,00
19% Korting
JRC Reuben Heaton Scale 120LB
€ 104,99 € 84,99
Strategy Block Unhooking Crib
€ 67,99
Trakker Collapsible Water Bowl
€ 17,49
Korda Carp Care Kit
€ 22,99