Pelagisch vissen op snoek en snoekbaars

Pelagisch vissen op snoek en snoekbaars

Tot zo’n tien jaar geleden waren we in de veronderstelling dat snoekbaars alleen op de bodem leefde. Wilde je kans maken op een mooie snoekbaars, dan moest je met kunstaas (of een aasvis) de bodem afvissen. Dit was tot we er achter kwamen dat - met name de grote - snoekbaarzen op veel wateren graag op half water rondhangen. En waarom ook niet? Een snoekbaars van 70 + centimeter heeft ook van niemand iets te vrezen. Logisch dat ze het wat hoger opzoeken … 

Het bevissen van snoekbaarzen (en snoeken) op half water vereist wel de nodige kunde en speciaal materiaal. Je moet deze (grote) vissen namelijk opzoeken met een sonar voor je ze kunt bevissen. Heb je er één gevonden, dan kun je hem (of haar) met het juiste aas proberen te verleiden tot een aanbeet. Wanneer je dit trucje onder de knie hebt zul je er achterkomen dat je veel grotere vissen gaat vangen. Klinkt jou dit als muziek in de oren, lees dan vooral verder. In dit artikel vertel ik je namelijk precies hoe het pelagic vissen in zijn werk gaat en wat je allemaal nodig hebt voor deze visserij. Ik hoop dat je er veel aan hebt!

In dit artikel vind je: 


  1. Wat is pelagisch vissen? 
  2. Het lokaliseren van de vis 
  3. Welke vissoorten zijn pelagisch te vangen? 
  4. Welk aas gebruik je voor deze visserij?
  5. Het materiaal voor pelagisch vissen
  6. Goede stekken voor het pelagisch vissen 
  7. Pelagisch vissen samengevat

Pelagisch vissen op snoek en snoekbaars
Pelagisch vissen erg spannend en uiterst effectief!

1. Wat is pelagisch vissen?


Pelagisch vissen - ook wel pelagic genoemd - is mijns inziens dé beste techniek om grote roofvissen te vangen. Bij deze visserij vis je namelijk heel gericht op grote snoekbaarzen en/of snoeken die je hebt gevonden met je dieptemeter. Dit zijn meestal grote vissen die alleen leven en op half water rond scholen aasvis blijven hangen. Het is niet voor niets dat deze techniek ook wel ‘sharp shooting’ wordt genoemd. Je vist heel gericht op die ene grote vis.

Bij deze visserij ga je dus actief op zoek naar signalen van grote vissen. Nu is het de kunst, dat wanneer je zo’n signaal hebt gevonden je zo recht mogelijk boven deze vis komt te hangen met je boot. Zit je precies boven de vis, laat dan zo snel mogelijk je kunstaas zakken tot ongeveer een meter boven de vis. Het werkt in de meeste gevallen het beste om je shad zo stil mogelijk te laten hangen. Hou je sonar goed in de gaten om te kijken of de vis reageert. Is dit niet het geval, dan wil het soms werken om je aas kleine, nerveuze tikjes te geven of hem nog een klein beetje te laten zakken. Werkt ook dit niet, dan kun je je kunstaas langzaam omhoog draaien. In sommige gevallen is dit de manier om de vis verleiden tot een aanbeet. 

Het is een beetje alsof je een bolletje wol gebruikt om met een kat te spelen. Wanneer je met deze techniek aan de slag gaat zul je ook merken dat het vaak gebeurt dat een vis interesse toont en soms minuten lang je kunstaas aan het inspecteren is. Je kunt je vast voorstellen dat dit zenuwslopend is! Zeker wanneer het om een hele grote vis gaat …

Bij het pelagic vissen anticipeer je dus continu op wat je te zien krijgt op je sonar. Aangezien deze technieken continu worden verbeterd zijn vissen steeds beter en gemakkelijk te lokaliseren. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde LiveScope van Garmin of de ActiveTarget van Lowrance. Met deze tools krijg je een live beeld van de vissen onderwater. Dit is écht waanzinnig om te zien en hiermee kun je vissen tot op de vierkante centimeter nauwkeurig benaderen. 

Hoewel sommige dit misschien zullen zien als valsspelen, vraagt het pelagisch vissen juist heel veel van de visser. Zelfs wanneer je gebruik maakt van deze nieuwste technische ontwikkelingen. Grote snoekbaarzen zijn groot geworden omdat ze het klappen van de zweep kennen. Zo moet je - om te beginnen - weten waar grote snoekbaarzen zich ophouden en de signalen leren herkennen. Om er precies boven te komen heb je erg veel controle nodig over je visboot. En zelfs dan zul je merken dat het niet altijd even gemakkelijk is om een grote snoek of snoekbaars te laten bijten. Het is niet de eerste keer dat er ineens een shad voor zijn neus hangt.

Ook grote snoeken zijn te pelagisch goed te vangen
Ook grote snoeken zijn heel goed pelagisch te vangen.

2. Het lokaliseren van de vis


Eén van de belangrijkste elementen van het pelagisch vissen is dus het lokaliseren van de vis. Hiervoor heb je een bellyboat, een kajak of een visboot nodig. Het is belangrijk dat je veel controle hebt over je boot. Het is namelijk de kunst om zo recht mogelijk boven de vis te komen. Ook wanneer er stroming staat, het hard waait of wanneer de vis in beweging is. Alleen op die manier kun je je kunstaas in het zichtveld van de snoek of de snoekbaars hangen.

Voor het lokaliseren maak je gebruik van een dieptemeter. Dit hoeft niet per se een hele dure, state of the art dieptemeter te zijn. Hoewel nieuwe dieptemeters het lokaliseren van de vis aanzienlijk vergemakkelijken kan het zelfs met een instapmodel. Zolang je dieptemeter een kegel van 83 kHz en een kegel van 200 kHz kan verzenden kun je gericht op zoek gaan naar grote vis. Zo heb ik het jaren gedaan.

Wanneer je gebruik maakt van een goedkopere dieptemeter zet je je pingsnelheid op de hoogste stand. Met een hoge verversing van je scherm heb je geen vertraging en zie je exact wat er onderwater gebeurt. Wanneer je dieptemeter een split screen functie heeft, maak dan gebruik van zowel de 83 kHz als de 200 kHz kegel. De 83 kHz kegel gebruik je om de vis te zoeken. Heb je een groot signaal gevonden, vaar dan rondjes in het gebied om te kijken of het signaal ook verschijnt in de kleinere 200 kHz kegel. Is dit het geval dan weet je dat je de goede kant op vaart. Houd nu vooral je 200 kHz beeld goed in de gaten en kijk of het signaal harder (geler) wordt. Is het signaal fel geel, dan weet je dat je vrijwel direct boven de vis zit. Nu is het tijd om je aas te laten zakken. Probeer hierbij de top van je hengel zo dicht mogelijk bij de transducer te houden. Op die manier vis je precies in het midden van de kegel.

Een grote snoekbaars pelagisch gevangen
Als ze pakken, dan gaan ze er ook écht voor!
Heb je een dieptemeter met SideScan, dan is dit een erg handige tool om snel en gemakkelijk vis te lokaliseren. Met SideScan kijk je namelijk 20 meter links en 20 meter rechts van je. Signalen van grote rovers zijn vaak goed te herkennen. Dit zijn meestal langgerekte vormen die soms zelfs een beetje naar boven lijken te kijken (vooral snoek). De schaduw naast de vis verraad hoe hoog hij in de waterkolom zit. Op het moment dat je een vis hebt gevonden op je sidescan kun je hier een marker point (GPS) zetten zodat je de vis gemakkelijk terug kunt vinden met je ‘gewone’ sonar.

Wil je live meekrijgen wat er allemaal onderwater gebeurt, maak dan gebruik maken van een LiveScope van Garmin en of een ActiveTarget van Lowrance. De beelden die je doorkrijgt met deze apparaten is een beetje te vergelijken met een echo. Heb je kinderen dan weet je precies wat ik bedoel. Wanneer je met deze tools aan de slag gaat zul je flink moeten investeren, maar hiermee krijg je realtime door wat er onderwater gebeurt en kun je vis tot op de vierkante centimeter targetten. Het signaal van de LiveScope kijkt in één lijn voor en achter je boot. Het beeld van de ActiveTarget links en rechts van je. In feite kruizen de beelden elkaar. Wanneer de vis exact in het midden van het kruis verschijnt weet je precies waar de vis zich bevindt.

Als laatste wordt er tegenwoordig door steeds meer roofvissers gebruik gemaakt van een PS30 van Garmin. Met deze tool krijg je real-time bewegende echoloodbeelden door. Je kunt zien of vis naar je toe of van je af zwemt. De PS30 wordt met name gebruikt voor het lokaliseren van de vis. Hiermee ontgaat je niets!

Een simpele dieptemeter voor het pelagisch vissen
Ook met een simpele dieptemeter kun je pelagisch vissen vangen.

3. Welke vissoorten zijn pelagisch te vangen?


Pelagisch vissen is een techniek waarbij je grote rovers belaagd. Hoewel de meeste mensen deze techniek kennen voor het vissen op grote snoekbaars, zijn ook grote snoeken en meervallen heel goed pelagisch te vangen. Ook deze vissen zijn voor de duivel niet bang en hangen vaak op half water. Dit is ook vaak hét moment dat ze actief, en dus goed te vangen zijn. Het is dus erg verstandig om altijd gebruik te maken van een stalen onderlijn bij het pelagisch vissen.

4. Welk aas gebruik je voor deze visserij?


Omdat ik bewust op grote snoekbaarzen vis, maak ik zelf het liefst gebruik van grote shads. Met groot bedoel ik shads tot zo’n 25 centimeter. Dit wil niet zeggen dat kleine shads niet werken. Integendeel! Er zijn dagen (en wateren) waar ze juist alleen voor kleine shads gaan. Dit is iets waar ik mee experimenteer wanneer ik merk dat de vissen geen interesse tonen in mijn grote pelagicshads.

Het is bij deze visserij wel erg belangrijk dat je gebruik maakt van shads die gemaakt zijn van soepel rubber. Snoekbaarzen pakken shads in de meeste gevallen bij de kop. Wanneer het rubber niet gemakkelijk dubbelvouwt tijdens een aanbeet is de kans op missers een stuk groter. Gelukkig zijn er veel shads te koop die speciaal zijn ontwikkeld voor de pelagic visserij en erg gemakkelijk dubbel vouwen. Let hierop wanneer je op zoek gaat naar een goede shad voor deze visserij. 

Populair is de zogenaamde v-tail. De v-tail heeft hij erg weinig weerstand in het het water waardoor je hem snel kunt laten zakken en gemakkelijk op zijn plek houd. Hetzelfde bereik je met een zogenaamde pintail. Deze shads hebben (zoals de naam al doet vermoeden) een puntje als staart. Zowel de pin- als de v-tail hebben een erg subtiele actie. Door het bewegen van de boot of het geven van kleine tikjes danst hij zachtjes op en neer. Dodelijk voor grote vissen! Nu zijn er dagen dat je net even wat anders nodig om pelagisch aangeviste vissen te verleiden tot een aanbeet. In deze gevallen kan een ‘ouderwetse’ paddle tail erg goed werken.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Original Pelagic Shads van Quantum, de Westin TwinTeez V-tail en de Berkley Sick Vamper. Dit zijn stuk voor stuk soepele shads waar ik al meerdere mooie vissen mee heb weten te vangen.

Shads voor het pelagisch vissen op snoek en snoekbaars
Enkele toppers voor het pelagisch vissen op snoek en snoekbaars.
Het is belangrijk om je kunstaas snel te laten zakken op het moment dat je een vis in het vizier hebt. Zeker op dagen dat de vissen veel bewegen. Maak daarom altijd gebruik je relatief zware loodkoppen. Vis je vanuit de boot dan is een loodkop van 60 tot 80 gram geen overbodige luxe. Met deze gewichten blijft je shad ook gemakkelijker in het signaal van je dieptemeter hangen wanneer je boot beweegt. Vis je vanuit een bellyboat of een kano, dan heb je in de meeste gevallen genoeg aan loodkoppen tot 50 gram. Dit vist nét even wat comfortabeler. 

Omdat een snoekbaars je shad in de meeste gevallen aanvalt bij de kop, kun je het beste gebruik maken van een enkele dreg die middels een wartel vast zit aan je loodkop. Een enkele dreg is vrijwel altijd meer dan voldoende en hiermee is de vis een stuk gemakkelijker te onthaken.

's avonds en 's nachts pelagisch vissen is erg effectief
Ook 's avonds en 's nachts is dit een erg effectieve techniek.

5. Het materiaal voor pelagisch vissen


Welk materiaal heb je nodig wanneer je pelagisch wilt vissen? Laten we beginnen met de reel, want pelagic vissen kun je het beste doen met een reel. Dit is omdat je een reel met één hand kunt besturen. Je andere hand heb je namelijk nodig om je visboot te besturen. Daarnaast is de as van een reel veel sterker dan die van een molen. Omdat je kort onder je boot vist krijgt je reel het tijdens het pelagic vissen flink te verduren. Wanneer je op zoek gaat naar een reeltje, kies er dan een met een hoge gear ratio (HG). Hiermee kun je na de aanslag snel lijn inhalen wat vaak nodig is bij het pelagisch vissen.

Zelf maak ik voor deze visserij graag gebruik van een Shimano Curado K 301. Deze reeltjes zijn lekker licht, hebben een betrouwbare slip en kunnen tegen een stootje! Spoel je reel op met een gevlochten lijn met een diameter van 0,14 mm. Dit is sterk genoeg voor de grootste snoekbaars en dun genoeg om niet té veel weerstand te hebben in het water waardoor je kunstaas zo recht mogelijk onder je boot komt te hangen. 

Kies vervolgens voor een pelagic hengel met een lengte tot maximaal 2.10 meter. Langer is erg onhandig omdat je met de top van je hengel naast je transducer moet blijven. Dit doe je om binnen het bereik van je sonar of LiveScope te blijven vissen. Dan is het belangrijk dat je hengel een sterke ruggengraat heeft. Snoekbaarzen hebben harde bekken en dus heb je dit écht nodig om de haak goed te kunnen zetten. Om de aanbeet goed te kunnen voelen is een gevoelige top ook erg prettig.

Snoekbaars pelagic vangen met een shad
Zien hoe de vis toehapt. Spannender wordt het niet!

6. Goede stekken voor het pelagisch vissen


Pelagisch vissen kun je het beste doen op wateren met grote dieptes. Denk hierbij aan diepe gaten of een sterk aflopend talud. Dit zijn dé plekken waar je rovers op half water zult vinden. Ga op deze plekken op zoek naar scholen aasvis en de kans is groot dat er rovers omheen hangen. Persoonlijk vis ik het liefst boven dieptes van ongeveer 10 meter. Dieper kun je ze zoeken, maar vis niet dieper dan 10 meter. Vang je een vis op een diepte van meer dan 10 meter is er een grote kans dat hij het niet overleeft. Dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Protip: Op helder water is het lastig pelagisch vis te vangen. Vis 's avonds en 's nachts om meer kans te maken. Op troebel water maak je ook overdag een goede kans. 


Een pelagisch gevangen metersnoek vanuit de bellyboat
De auteur met een metervis, pelagisch gevangen vanuit de bellyboat.

7. Pelagisch vissen samengevat


Vroeger dacht men dat snoekbaarzen altijd op de bodem leefde. Niets blijkt minder waar! Met name de grote rovers hangen graag op half water. Zij hebben namelijk voor niemand wat te vrezen. Wil jij dus kans maken op grote snoeken en/of snoekbaarzen dan zul je ze op half water moeten bevissen. Dit bevissen doe je pelagisch.

Pelagisch vissen is het actief opzoeken van grote vissen met je sonar. Dit targetten doe je om ze vervolgens heel gericht aan te kunnen vissen. Heb je een signaal gevonden dan is het zaak zo recht mogelijk boven de vis te komen. Zit je er recht boven, dan laat je zo snel mogelijk je kunstaas zakken. Probeer het aas direct in zijn zichtveld te presenteren en zo stil mogelijk te houden. Houd nu je dieptemeter(s) goed in de gaten om te kijken hoe en of de vis hierop reageert. Doet hij dit niet dan wil het nog wel eens werken kleine tikjes te geven of hem langzaam op te tillen. 

Voor deze visserij maak je gebruik van een boot, een dieptemeter, een hengel met reel en shads tot zo’n 25 centimeter. Maak gebruik van zware loodkoppen zodat je aas snel naar beneden zakt en in een lijn naar beneden blijft hangen. Pelagic vissen is een visserij waarmee je voornamelijk grote snoekbaarzen en snoeken kunt vangen. Maak dus altijd gebruik van een stalen onderlijn.Pelagic vissen is enorm verslavend en minstens zo spannend! Je ziet de aanbeet namelijk live op het scherm van je dieptemeter. Hoe tof is dat! 

Ik hoop dan ook dat ik je met dit artikel heb geïnspireerd om deze techniek ook eens te proberen! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd even mailen naar info@zunnebeld.nl of bellen ( 038 - 421 58 97 ) naar onze winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Wij vertellen je graag meer over deze spannende visserij en helpen je graag aan het juiste materiaal. Heel veel succes en vangze



Auteur: Erwin van Hensbergen



Enkele interessante artikelen voor het pelagisch vissen


Savage Gear Monster Slug 20 CM
€ 8,99
Berkley Flex Braid Moss Green 135 Meter
€ 9,99
8% Korting
Shimano Yasei LTD Pelagic H Cast 190M 50-80 Gram
€ 319,99 € 294,99
Berkley Sick Vamper 22 CM
€ 5,99
Spro Matt Black Leader 7x7 Wire
Varianten van € 3,49
€ 5,49
Savage Gear Monster Vertical Head 45 Gram Size 1/0
€ 8,49