Vissen vanuit een bellyboat
Ik denk dat het ongeveer 7 jaar geleden was dat ik mijn eerste bellyboat kocht. Een instapmodel van ongeveer 150 euro. Ik zag ze wel eens drijven op mijn thuiswater en het leek mij ook wel leuk om eens te proberen... In het begin was het een beetje onwennig. Voortbewegen en sturen met je benen terwijl je ook nog een visje probeert te vangen. Inmiddels ben ik 3 boten verder en verslaafd aan deze manier van vissen!
Tegenwoordig zie je ook steeds meer mensen die vissen vanuit een bellyboat. Ook wordt het aanbod in float tubes steeds groter en geavanceerder. Sommige boten zijn zelfs uitgerust met een elektromotor, dieptemeter, hengelsteunen, tafeltjes en zelfs livescopes! Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan op je bellyboat gemonteerd worden.
Maar wat maakt het dat deze visserij de laatste jaren zo populair is geworden? In dit artikel vertel ik je alles over het vissen vanuit de bellyboat en waarom het zo'n leuke en effectieve manier van vissen is.
1. Wat is een bellyboat?
De eerste bellyboaten waren grote banden waar je letterlijk in hing tot aan je buik/middel. Een beetje formaat tractorband zeg maar. Hier komt de naam 'bellyboat' ook vandaan. Om te voorkomen dat je nat en koud werd trok je een waadpak aan. Je voortbewegen doe je met flippers (ook wel fins genoemd). Door tegelijk te trappelen ga je recht naar achter (met een bellyboat vaar je achteruit). Zet je meer kracht met je linker been, dan ga je naar rechts en andersom. Deze manier van vissen maakt het mogelijk om op stekken te vissen waar je vanaf de kant of zelfs met de boot niet kunt vissen.
De boten van tegenwoordig zijn gelukkig flink doorontwikkeld. Moderne bellyboaten zijn een soort halve rubberboten met daarop een comfortabel (oppomp)stoeltje. Wanneer je op het stoeltje gaat zitten hangen alleen je onderbenen in het water. Hierdoor zit je niet alleen comfortabel maar je lichaam wordt ook niet snel koud tijdens het vissen.
2. Wat voor soorten bellyboaten bestaan er allemaal?
De meeste bellyboaten zijn voorzien van twee of drie drijflichamen. Deze drijflichamen worden ook wel 'bladders' genoemd. Des te meer bladders je bellyboat heeft, des te veiliger je boot is. Mocht er onderweg één lek raken dan heb je er nog een aantal over! Voor sommige bellyboaten zijn deze bladders los te verkrijgen. Deze bladders zijn in de meeste gevallen gemaakt van een dun PVC of nylon PU.
Dun PVC is lekker licht en niet erg duur om aan te schaffen. Wil jij niet al te veel geld uitgeven aan een bellyboat dan is dit een goede keuze. Wel moet je je realiseren dat deze bladders sneller lek zullen raken. Gelukkig worden de meeste boten geleverd met een plaksetje zodat je ze net als een fietsband gemakkelijk zelf kunt repareren.
Dan heb je nylon PU. Hier heb ik persoonlijk goede ervaringen mee. Het materiaal is een stuk duurder dan pvc maar het is licht van gewicht en ijzersterk. Zo heb ik 5 jaar gevist (bijna wekelijks) met een Hi & Dry DLX Pro van Mac Fishing en deze heb ik nog nooit hoeven plakken. En echt heel zuinig was ik er niet op ...
Toch worden de meeste bellyboaten tegenwoordig gemaakt van dik PVC. Dit materiaal is verreweg de zwaarste van de drie, maar ook het meest duurzame. De bladders van deze boten zitten aan elkaar vast en zijn dus niet los te koop. PVC boten zijn comfortabeler, stabieler, sterker en liggen hoger op het water. Een ander groot voordeel is dat je op dit materiaal zogenaamde 'pads' kunt lijmen. Op deze pads kun je hengelsteunen, tafeltjes en zelfs elektromotoren bevestigen. Hoe tof is dat!
3. Waarom je kiest voor het vissen vanuit een bellyboat.
Je bent op dit artikel terecht gekomen en vraagt je af of het vissen vanuit een bellyboat ook wat voor jou is. Logisch, aangezien het aanschaffen van een compleet nieuwe uitrusting flink in de papieren kan lopen. Speciaal voor jou heb ik alle voordelen op een rijtje gezet en vertel ik je wat het vissen vanuit een bellyboat zo leuk maakt.
Voordeel 1:
Om te beginnen bestaat er mijns inziens geen methode om zo dicht op de vis te komen. Je kunt ze met een bellyboat letterlijk besluipen. Het is mij al meerdere keren overkomen dat ik een vis een meter onder mijn flippers vandaan heb weten te trekken. Ook kun je een bellyboat vrij gemakkelijk boven de vis houden waardoor je erg scherp kunt vissen wanneer je bijvoorbeeld gaat verticalen.
Voordeel 2:
Een ander groot voordeel is dat je met een bellyboat op wateren mag vissen waar je met een 'gewone boot' niet mag vissen. Je ben een ongemotoriseerd voertuig. Hier zijn geen regels voor tenzij het specifiek wordt aangegeven op je vergunning. Het vissen met een bellyboat opent deuren omdat je op meer (mooie) wateren kunt vissen.
Voordeel 3:
Wil je graag vissen 'op het water', dan is het vissen vanuit een bellyboat de goedkoopste manier om dit te bereiken. Een boot, waadpak en flippers zijn al te koop voor nog geen 500 euro waarmee je meteen aan de slag kunt. Vissen op stekken die vanaf de kant niet te bereiken zijn,
Voordeel 4:
Een bellyboat is gemakkelijk mee te nemen en op te bergen in huis. Heb je te weinig ruimte tot je beschikking om een boot te stallen dan is een bellyboat een geweldig alternatief. Ook past hij gemakkelijk in je kofferbak waardoor je hem in principe altijd bij je kunt hebben ;)
Voordeel 5:
Zelf vis ik erg graag vanuit de bellyboat omdat deze visserij erg puur is. Geen geronk van een motor, geen uitlaatgassen en amper een rimpeltje op het water. Niets dan rust!! Je zit bovenop de vis en geniet ultiem van je visserij. Of dit nu slepend, verticalen, met de Carolina Rig, de Ned Rig of met de vlieg is.
4. Technieken vanuit een bellyboat
De bellyboat is een middel om je te verplaatsen op het water. Iedere visserij waarbij je geen steunen in de grond hoeft te steken is dus geschikt voor de bellyboat. Hoewel je ook prima met een dobber kunt vissen zijn het met name de actieve visserijen die zich het best lenen voor de bellyboat.
Denk bijvoorbeeld aan het werpend vissen met kunstaas. Twtichend op snoek, baars en snoekbaars. Of met grote streamers op snoek. Pelagic vissen op (grote) snoekbaars, of verticaal met een shad. Zelfs het vissen met de carolina rig of met de Ned Rig op baars is vanuit een bellyboat erg effectief! En wat dacht je van het vissen met een poppertje op roofblei en winde vroeg in de ochtend? Ik heb vanuit een bellyboat zelfs wel eens karpers aan het oppervlak weten te vangen! Kortom, de meeste vissen zijn wel te vangen vanuit een bellyboat.
5. Materiaal voor het vissen vanuit een bellyboat?
Je interesse is gewekt en het lijkt ook jou leuk om met een bellyboat aan de slag te gaan. Wat heb je allemaal precies nodig voor je veilig het water op kunt? Zijn er dingen die je over het hoofd hebt gezien en zaken die het vissen een stuk comfortabeler en effectiever maken? Speciaal voor jou heb ik een lijstje samengesteld met alle must-haves voor de bellyboat-visser.
Een bellyboat:
Logisch natuurlijk! Een bellyboat. Bepaal op voorhand wat voor soort boot het moet worden en welk budget je in gedachten hebt. Heb je echt geen idee, neem dan een kijkje op onze webshop Zunnebeld.nl. Wil je alle modellen liever live zien? Breng dan een bezoekje aan onze fysieke winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle (klik hier en ontdek onze winkel). Hier kun je je ook laten informeren door onze experts.
Een waadpak:
Om warm en droog te blijven maak je gebruik van een waadpak. Meestal wordt er gekozen voor waadpak van neopreen. Neopreen zit comfortabel en blijft lekker warm. Wel zo prettig wanneer je ook doorvist in het najaar, de winter en het voorjaar. Kies voor een wat dikker pak ( 4 - 5 mm ). Deze gaan langer mee. Vis jij alleen gedurende de zomer, dan kun je ook kiezen voor een pvc of ademend waadpak.
Flippers:
Ga je vissen met een bellyboat, dan heb je flippers nodig. Deze flippers worden ook wel fins genoemd. Dit zijn niet de flippers die je gewend bent van je snorkelavonturen. Deze fins moet je namelijk over de schoenen van je waadpak trekken. Er zijn ook verschillende lengtes verkrijgbaar. Hoe langer ze zijn, des te harder je kunt. Wel kosten lange flippers meer kracht. Korte flippers zijn prettiger wanneer het bijna niet waait en wanneer je weinig afstand hoeft te overbruggen.
Reddingsvest:
Ga je vissen vanuit een bellyboat, draag dan altijd een reddingsvest. Al kun je nog zo goed zwemmen, wanneer je met dikke kleding en een waadpak aan overboord valt ga je het erg moeilijk krijgen zonder! Deze reddingsvesten zijn er in vele soorten en maten.
Goede kleding:
Misschien iets waar je in eerste instantie niet aan hebt gedacht. Goede kleding! En dan bedoel ik met name een goede jas. Persoonlijk gebruik ik altijd een zogenaamde waadjas. Deze jassen zijn korter en hangen dus niet in het water. Bovendien zijn ze zowel water- als winddicht. Wel zo prettig wanneer je op het water zit en je plotseling een regenbui over je heen krijgt. Een goede jas zorgt ervoor dat je helemaal droog blijft en het niet koud krijgt. Zo geniet je zelfs op regenachtige dagen van je kostbare vistijd!
Hengels:
Wanneer je vanuit een bellyboat vist is het slim om te kiezen voor een hengel met een kort handvat en een niet té lange lengte. Zelf gebruik ik meestal hengels met een lengte van ongeveer 2.10 meter. Korter is nog prettiger. Lange hengels zijn erg onhandig in de beperkte ruimte die je hebt. Het zit alleen maar in de weg en werpt niet prettig. Ga dus op zoek naar een hengel die past bij de visserij die je wilt uitoefenen en zoek daar een bijpassende molen (of reel) bij.
Schepnet:
Een schepnet is een ideale tool om te gebruiken vanuit je bellyboat. Het landen met de hand kan - vooral in het begin - een beetje onwennig zijn. Met een net is dit probleem meteen opgelost. Ook geeft een drijvend net je de mogelijkheid om de vis er even in te laten zitten wat jou de mogelijkheid geeft je onthaakgereedschap te pakken.
Dieptemeter:
Een bellyboat stelt je in de gelegenheid om vissen heel nauwkeurig op te zoeken. Hier heb je dan ook wel een dieptemeter bij nodig. Met een dieptemeter ontdek je dieptes, waar de vis zit en je structuren kunt vinden. Een onmisbare tool die je echt helpt om meer vis te vangen. Dieptemeters zijn er in heel veel verschillende prijsklasses. Bekijk wat je mooi vindt en wat in je budget past.
6. Accessoires voor op je bellyboat
Bellyboats zijn helemaal te customizen. Zo kun je je eigen boot voorzien van handige, slimme snufjes die je helpen bij je visserij. Denk bijvoorbeeld aan hengelsteunen, verlichting, een camerasteun, een tafeltje of een bevestiging voor je dieptemeter. Het leuke hieraan is dat je je bellyboat helemaal kunt inrichten zoals jij dat zelf prettig vindt.
Heb je een boot van PVC dan plak je de zogenaamde 'glue on pads' van het merk Scotty op de plekken waar je je accessoires wilt hebben. Op deze pad bevestig je een 'Deck mount'. Deze mounts maken het mogelijk om accessoires te bevestigen. Heb je een boot van nylon, dan zijn er speciale banden te verkrijgen waarmee je hetzelfde kunt bereiken (klik hier om deze banden te bekijken).
Scotty is een merk dat een groot aanbod heeft als het gaat om accessoires voor je bellyboat. Ben je benieuwd welke producten wij allemaal hebben?
Een andere populaire ontwikkeling in bellyboatland is het gebruik van een elektromotor. Met name het merk Float plus is hier erg innovatief in gebleken. Deze motor is gemakkelijk te bevestigen onder je bellyboat en stelt je in staat om je snel te verplaatsen (zonder te trappelen) op het water. Vooral wanneer het hard waait is zo'n motor een uitkomst. Wel moet je er diep voor in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat!
Wil je meer weten over deze motoren, neem een kijkje in onze webshop of breng een bezoekje in onze winkel. Klik hier en bekijk de Float Plus Compact Edition.
7. Veiligheid en regels op het water
Ga je vissen met een bellyboat, dan ga je hoogstwaarschijnlijk meer vis vangen. Wel is het vissen vanuit een bellyboat niet zonder risico. Je bent namelijk erg kwetsbaar op het water. Iets dat je altijd in je achterhoofd moet houden. Draag daarom ten alle tijden een goed reddingsvest en ga bij voorkeur niet alleen. Ook is het dragen van goed zichtbare kleding aan te raden. Helemaal wanneer je op wateren vist waar ook andere boten varen.
Omdat je met een bellyboat achteruit vaart kan het gebeuren dat een boot je over het hoofd ziet. Zorg er dan voor dat jij in ieder geval goed zichtbaar bent! Ga je 's morgens vroeg al het water op of vis je graag door tot laat in de avond, zorg er dan voor dat je boot is verlicht. Scotty heeft een speciale bootlamp die ook op je bellyboat goed te gebruiken is. Bekijk de bootlamp van Scotty hier.
Omdat een bellyboat geen gemotoriseerd voertuig is, zijn er geen regels voor het varen met een bellyboat. Wel heeft Sportvisserij Nederland een aantal richtlijnen uitgestippeld. Dit hebben ze gedaan om het vissen vanuit een bellyboat zo veilig mogelijk te maken. Wil jij precies weten welke regels dit zijn? Klik hier en lees deze regels.
8. Kortom
Het vissen vanuit een bellyboat is de laatste jaren erg populair geworden. Ze zijn steeds functioneler geworden en zijn relatief goedkoop in de aanschaf. Een bellyboat stelt je in staat om op plekken te vissen waar je anders niet kunt (of mag) komen. Ook heb je er niet veel ruimte voor nodig. Hij past gewoon in je kofferbak!
Met een bellyboat, een waadpak, flippers en hengel en wat kunstaas kun je achter de roofvis aan! Met een bellyboat kun je in 'stealth mode' vissen besluipen en zelfs onder je voeten weg trekken. Vrijwel iedere actieve visserij is vanuit een bellyboat te doen. Van werpend vissen spinner- en chatterbaits, twitchend met pluggen tot verticalend met shads.
Wil jij graag meer weten over deze visserij of wil je precies weten wat wij allemaal verkopen voor het vissen met de bellyboat? Bel ons dan op 038 - 421 58 97 of stuur een mail naar info@zunnebeld.nl. Heel erg veel succes en vangze!