Technieken voor het vissen op karper
De karper is een hele leuke sportvis om te vangen. Dit is niet alleen omdat karpers verschrikkelijk sterk zijn. Karpers zijn ook nog eens lastig te vangen. Dit komt omdat karpers leren van eerdere (slechte) ervaringen. Dit heet met een mooi woord 'dressuur'. Dressuur zorgt ervoor dat je als karpervisser alles uit de kast moet halen om een karper te kunnen vangen. Om deze reden bestaan er veel verschillende technieken voor het vissen op karper. Denk bijvoorbeeld aan het statisch vissen op karper, het vissen met dobber, aan het oppervlakte of wat dacht je van een zogenaamde zigrig? Dit zijn stuk voor stuk technieken waarvoor je veel van je materiaal vraagt. Gelukkig hebben wij bij Zunnebeld deze karpermaterialen netjes op een rijtje gezet.
Statisch vissen op karper
Het statisch vissen op karper is het populairste jongetje van de klas. Deze methode is dan ook uiterst effectief. Met het statisch vissen op karper vis je met een loodsysteem en leg je je hengel in een hengelsteun. Krijg je een aanbeet van een karper, dan merk je dit door middel van een signaal van je beetmelder. Beetmelders maken het mogelijk om ook 's nachts langs de waterkant te verblijven in een bivvy (karpertent). Je kunt dus veel tijd spenderen aan het water, wachtend op die ene aanbeet van een monsterkarper!
Voor deze visserij wordt meestal gebruik gemaakt van de strakkere karperhengels. Hengels met een lengte van 3,60 meter en een testcurve van 2,75 lb zijn prima voor de meeste situaties. Vis je heel ver uit de kant of heb je te maken met een water met obstakels doe je er verstandig aan een hogere testcurve te gebruiken. Omdat karpers hele sterke vissen zijn heb je ook een sterke karpermolen nodig. Naast sterk is het ook goed om te kiezen voor een molen met een grote spoel. Je vist namelijk in veel gevallen ver uit de kant waardoor je flink wat hoofdlijn moet kunnen opspoelen.
Als aas maken karpervissers maken graag gebruik van boilies. Boilies zijn gekookte deegballetjes die zijn voorzien van geur, kleur en smaakstoffen. Boilies komen in alles soorten, kleuren, diameters en smaken. Het grote voordelen van boilies zijn dat ze lang houdbaar zijn, dat je ze gemakkelijk met een katapult, voerschep of werppijp op afstand kunt krijgen en dat ze onderwater lang goed blijven. Daarnaast zijn boilies ook (redelijk) witvis bestendig. Wel zo handig wanneer je ook 's nachts vist.
Penvissen op karper
Een andere, spannende manier voor het vissen op karper is het vissen met een dobber - ook wel pen genoemd -. Voor het vissen met de pen op karper gebruik je heel ander materiaal. Deze visserij gebeurt namelijk heel dichtbij de visser. Bij het vissen met de pen ga je namelijk op zoek naar de karper. Heb je activiteit van een karper gevonden dan strooi je er een handje voer neer en laat je je karperdobber voorzichtig zakken. Vanaf dit moment wacht je tot je pen zachtjes weg 'waggelt' of in een keer weg schiet. Een reuze spannende manier om op karper te vissen.
Bij het vissen met een dobber op karper gebruik je heel ander materiaal. Omdat je de karper onder je voeten drilt is het belangrijk dat je hengel lekker door kan buigen. Kies dus voor een hengel met een parabolische actie en een lage testcurve. 1,5 lb is in veel gevallen meer dan genoeg. Kies voor een karpermolen met een sterke as die vooral niet té zwaar is. Bij het vissen met de pen zul je je hengel namelijk veel vast houden. Omdat je in veel gevallen vlak voor je voeten vist hoeft er ook niet veel hoofdlijn op je molen.
Als aas voor het vissen met de pen heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Wel wordt er door veel penvissers gekozen voor partikels. Partikels zijn gemakkelijk aan de haak te monteren en trekken snel en gemakkelijk de aandacht van een azende karper. Met name mais en hennep zijn onweerstaanbaar voor karpers. Dit kun je eventueel nog aantrekkelijker maken met grondvoer, flavours en pellets.
Stalker vissen op karper
Stalkend vissen op karper wordt ook wel struinend vissen op karper genoemd. En dit is ook precies wat deze visserij inhoud. Bij het stalkend vissen maakt de karpervisser verschillende voerstekken op plekken waar hij of zij verwacht een karper te kunnen vangen. Bij deze actieve manier van karpervissen is de visser dus continu aan het hoppen tussen deze verschillende stekken. Je zoekt ze op in plaats van dat je wacht tot ze naar jou toe komen. Geen beet binnen een uurtje, hup, op naar de volgende stek.
Voor het stalken op karper gebruik je ander materiaal dan wanneer je statisch op karper vist. Omdat je met deze visserij heel vaak verkast is het belangrijk dat je licht en compact materiaal bij je hebt. Karperhengels voor het statisch vissen op karper zijn vaak een stuk korter (9 feet) en de karpermolens kleiner. Omdat je de karpers opzoekt hoef je namelijk niet ver van je af te vissen maar kan het in de meeste gevallen vlak voor je voeten.
Ga jij stalken op karper heb je dus niet veel nodig. Wat steuntjes, stalkerhengels, een foedraal, een stoeltje en wat karperaas. Dit kunnen boilies, partikels of een mix van beide zijn. Deze visserij is erg effectief en wordt veel gedaan door karpervissers die niet de tijd hebben om ook nachten lang te vissen op karper.
Oppervlaktevissen op karper
Misschien wel de spannendste manier om te vissen op karper is het vissen aan het oppervlak. Bij deze visserij zie je de karper letterlijk bijten. Tijdens de zomermaanden hangen karpers vaak hoog in het oppervlak. Dit is het moment om toe te slaan als oppervlaktevisser.
Voor de oppervlaktevisserij op karper heb je aan de meeste karperhengels genoeg. Belangrijker is je hoofdlijn en de laatste meter. Het is bij het oppervlakte vissen op karper namelijk belangrijk om te kiezen voor een drijvende lijn. Dit kan een gevlochten of een nylon hoofdlijn zijn. Wil je op groteren afstand vissen, kies dan voor een controller. Dit is een drijvend werpgewicht waarmee je ook gemakkelijk kunt zien wanneer je beet hebt.
Brood, honden- en kattenbrokken of drijvende pellets werken vaak erg
goed. Zie je ze zwemmen, gooi (of schiet met een katapult) dan een paar handjes voer. Zodra je ze aan
het azen heb gooi je je haakaas er tussen. Nu is het wachten geblazen
en hopen dat ze ook jou haakaas uit het oppervlak slurpen.
Vissen met een zigrig
Hoewel vroeger altijd werd gedacht dat karpers altijd op de bodem zaten zijn we er achter gekomen dat karpers ook heel vaak in andere waterlagen hangen. Zit een karper op half water en vis jij op de bodem dan kun je hem niet vangen. Door je onderlijn te verlengen en gebruik te maken van drijvend aas kun je deze karpers verleiden tot een aanbeet. Dit is in feite wat het vissen met een zogenaamde zigrig is.
Voor het vissen met een zigrig maak je gebruik van dezelfde materialen als wanneer je statisch vist of stalkt. Het enige dat anders is, is de rig, het haakaas en de manier van voeren. De rig is bij het zigrig vissen een stuk langer en soms zelfs instelbaar. Geef je een meter lijn bij je molen, dan komt je haakaas een meter omhoog. Door te variëren in diepte kun je er precies achter komen in welke waterlaag de karpers zich bevinden.
Als haakaas voor het zigvissen kun je kiezen voor verschillende soorten. Populair bij het vissen met een zigrig is het gebruik maken van zig bugs. Dit zijn een soort grote kunstvliegen waar karpers maar moeilijk vanaf kunnen blijven. Dan kun je ook kiezen voor een stukje (fel gekeurd) foam. Dit pakt een karper vaak puur uit nieuwsgierigheid. Wil je dit toch een beetje aantrekkelijk maken, dan kan dat door het foam te weken in een lekkere flavour. Als laatste kun je ook kiezen voor een pop-up boilie. Wel is het hierbij belangrijk om te kiezen voor een boilie met een hoog drijfvermogen.
Koop je karperspullen bij Zunnebeld
Bij Hengelsport Zunnebeld helpen we je graag aan de juiste visspullen voor de techniek die je wilt inzetten voor het vissen op karper. Bij ons heb je de keuze uit veel verschillende merken. Bestel je je karperspullen vandaag voor 16:00 uur dan kun je er zeker van zijn dat we hem dezelfde dag nog op de post doen. En ben je niet tevreden met je spullen, dan kun je ze binnen 14 dagen terugsturen en ontvang je van ons het hele aankoopbedrag terug op je rekening. Daar doen we bij Zunnebeld helemaal niet moeilijk over. Natuurlijk kun je ook altijd een bezoekje brengen aan onze winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Hier staan we je graag persoonlijk te woord en helpen we je verder met het beste advies voor het vissen op karper.