Filter
–
Technieken voor de Roofvisser
Je vist graag op snoek, snoekbaars, baars of roofblei? Om deze roofvissen te vangen zijn er veel verschillende technieken. Welke techniek je wanneer het beste in kunt zetten hangt af van een heleboel factoren. Welke vissoort(en) wil je vangen? Vis je graag actief of passief? Wil je snel een stuk water afkammen of vis je heel gericht op een kleine stek (finesse)? Hieronder hebben we een aantal veelgebruikte en populaire technieken voor je op een rijtje gezet. Per categorie ontdek je welke producten zich het beste lenen voor deze visserij. We hopen dat je er veel aan hebt!
Carolina Rig
Een visserij die is overgewaaid uit Amerika en op veel Nederlandse wateren prachtige vissen heeft opgeleverd. De Carolina Rig is een rig dit je heel traag over de bodem sleept. De Carolina Rig bestaat uit een schuifloodje (bullet weight), een stukje fluocarbon, een offset haak met daarop een softbait of creaturebait. Dit aasje imiteert een kreeftje dat over de bodem kruipt en is dodelijk voor grote baarzen en snoekbaarzen. Wil je meer weten over de C-rig? Klik en lees alles over de Carolina Rig.
Texas Rig
De Texas rig lijkt heel veel op de Carolina Rig. Het grote verschil tussen deze twee technieken zit hem in de afstand tussen het loodgewicht en de haak. Bij een Texas Rig zit de bullet weight namelijk strak tegen de haak. Net als bij de Carolina rig schuift het lood vrij over je lijn waardoor roofvissen geen weerstand voelen zodra ze je aas pakken. Het grote voordeel van de Texas rig is dat je hiermee - al jiggend over de bodem - snel water kunt afkammen en op zoek kunt gaan naar actieve vis. Omdat je ook met deze rig gebruik maakt van een offset haak en een creature bait zal je minder snel vast komen te zitten op de bodem. Een hele goede techniek in havens en ander obstakel rijk water waar je grote baars en snoekbaars kunt verwachten.
Cheburashka Rig
De Cheburashka rig lijkt in veel opzichten op een texas rig. Voor deze rig wordt alleen gebruik gemaakt van een loodgewicht dat vast zit aan je haak. Dit systeem vis je jiggend over de bodem en komt het beste uit de verf op obstakelrijk water. Omdat je met een offset haak vist kun je namelijk dwars door obstakels en waterplanten vissen. Een techniek die uiterst effectief is tijdens koude maanden wanneer de vissen traag zijn. Een Cheburashka rig kun je namelijk uiterst traag over de bodem vissen. Dodelijk!
Jerkbaits (twitchen) op baars
Het vissen met jerkbaits op baars is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Deze visserij wordt ook wel 'twitchen' genoemd. Twitchen doe je met kleine plugjes tot ongeveer 12 centimeter. Plugjes die drijven, zinken en suspenderen (zweven). Door met je hengel kleine tikjes te geven aan je kunstaas komt je plugje helemaal tot leven. Geef je plug drie felle tikjes en laat hem even stil hangen. Dit stil hangen is meestal het moment dat (grote) baarzen er op klappen. Lees hier alles over het vissen met twitchbaits.
Jerkbait vissen op snoek
Het vissen met jerkbaits op snoek is al geruime tijd een populaire manier om snoek te vangen. Met name tijdens de zomermaanden is deze techniek uiterst effectief. Jerkbaits vind je met en zonder zwemlip. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat je ze door middel van korte, stevige tikken met je hengeltop tot leven moet brengen. Bij een tik schieten ze van links naar rechts of van boven naar beneden. Deze onvoorspelbare actie is onweerstaanbaar voor snoeken die op scherp staan! Erg belangrijk bij het vissen met jerkbaits is je materiaal. Jerkbaits zijn zwaar en de tikken die je geeft moeten erg direct zijn. Om deze reden gebruik je voor deze visserij speciale jerkbaithengels, sterke reels of molens, dikke hoofdlijnen en stugge onderlijnen. Wil je weten wat je allemaal nodig hebt? Ontdek hier alle producten voor het vissen met jerkbaits of lees alles over het werpend vissen op snoek.
Vissen met een Ned Rig
De Ned rig is de afgelopen jaren flink populair geworden. Ook deze roofvis techniek is komen overwaaien uit Amerika en is vooral erg populair onder baarsvissers. Dit is natuurlijk niet voor niets. Baarzen zijn er dol op! De ned rig is een rig die rechtop op de bodem staat. Dit komt omdat de loodkop een platte kant heeft en het haakaas een sterk drijvend vermogen. Laat de ned rig even stip staan, maak kleine sprongetjes of sleep hem in één tempo over de bodem. De Ned rig is op vele manier effectief in te zetten. Meer weten over deze techniek? Klik hier en lees alles over de Ned Rig.
Verticaal vissen (op snoekbaars)
Het verticalen wordt met name veel toegepast bij het vissen op snoekbaars. Voor het verticalen heb je een kleine molen of reel, een dunne (minder weerstand in het water) hoofdlijn en een verticaalhengel nodig. Als aas wordt in de meeste gevallen gekozen voor een shad tussen de 5 en 15 centimeter. Verticalen kan recht onder je vanaf de kant, maar de meeste roofvissers verticalen vanuit een boot of een bellyboat. Bij verticalen is het belangrijk dat je contact blijft houden met de bodem. Vis zo licht mogelijk (qua looggewicht), maar net zwaar genoeg om goed contact te blijven houden met de bodem. Bereikt je shad de bodem, dan til je hem een halve meter op en laat je je shad langzaam weer naar de beneden zakken tot je de bodem raakt. Je zult zien dat de aanbeet (vrijwel) altijd komt tijdens het afzinken van je kunstaas.
Vissen met een dropshot
Een dropshot is een montage waarbij je kunstaas nét boven de bodem wordt gepresenteerd. Omdat je loodje niet aan het kunstaas is bevestigd, is je haakaas vrijwel gewichtloos. Dit maakt het voor grote baarzen en snoekbaarzen erg gemakkelijk om het naar binnen te zuigen. Het vissen met een dropshot is een echte finesse techniek. Je sleept je loodje langzaam over de bodem en geeft met je hengeltop kleine tikjes. Hierdoor 'danst' je shadje boven de bodem. Voor deze techniek heb je speciale hengels met een uiterst gevoelige top. Met zo'n dropshothengel voelen vissen geen weerstand en mis jij geen enkele aanbeet. Vooral op dagen dat de vis niet los is kan deze techniek ze over de streep halen. Lees hier alles over het vissen met de dropshot.
Swimbait
Een swimbait is een gestroomlijnd stukje kunstaas dat in veel gevallen uit meerdere delen bestaat. Deze losse delen zorgen ervoor dat een swimbait erg realistisch beweegt. Door dit kunstaas in een contant tempo binnen te halen maakt hij een zigzaggende beweging. Deze uitslaande actie ziet er erg natuurlijk uit en is onweerstaanbaar voor hongerige snoeken. Wat ook goed werkt, is om swimbaits binnen te twitchen. Twitchen is het geven van tikken met de top van je hengel. Dit zorgt voor een heel verrassende, onvoorspelbare actie die op sommige dagen snoeken uit de tent kan lokken.
Vissen met de Neko rig
Ook de Neko rig is een finesse techniek die tegenwoordig door veel baarsvissers succesvol wordt ingezet. Wanneer je met de neko rig vist, plaats je halverwege je kreeft, worm of creature bait een speciaal elastiekje. Dit elastiekje heeft als doel om je haak op zijn plek te houden. Je haak bevind zich dus halverwege het kunstaas. Aan de achterkant van je softbait schroef je een loodje. Dit loodje dient als werpgewicht en zorgt ervoor dat het aas rechtop op de bodem komt te staan. Het binnenvissen door je door het over de bodem te slepen of d.m.v. kleine hupjes. Kieskeurige baarzen en snoekbaarzen zijn er gek op.
Pelagisch vissen op snoek en snoekbaars
Pelgisch vissen is een techniek waarbij je heel gericht op zoek gaat naar grote vissen op half water. Dit zoeken van grote snoeken en snoekbaarzen doe je door middel van moderne apperatuur als dieptemeters, active target en/of een (Garmin) livescope. Heb je er een gelokaliseerd, dan probeer je zo recht mogelijk boven de vis te komen en laat je je pelagic shad zakken zodat hij nét boven de vis komt te hangen. Met een beetje geluk duikt hij er meteen op! Pelagisch vissen is een techniek die de laatste jaren erg populair is geworden en heel veel grote snoeken en snoekbaarzen heeft opgeleverd. Klik hier en lees alles over pelagisch vissen op snoekbaars.
Doodaas vissen
Het vissen met dood aas is misschien wel een van de oudste technieken voor het vissen op roofvis. Of je het nu doet met een dobber of statisch, deze visserij blijft spannend en zeer effectief. Natuurlijker dan dit wordt je aasaanbieding niet. Met name tijdens de koudere maanden. Dan is de vis erg passief en kunnen ze een dode aasvissen wel waarderen. Dit is namelijk een gemakkelijke snack waarbij ze niet te veel energie verspillen om hem te pakken.
Trollen op snoek
Trollen is een techniek waarbij je met een constant tempo vaart (rond de 4 km/u) en een stuk kunstaas achter je boot meesleept. Trollen is een erg effectieve manier om op snoek te vissen. Trollen kan eigenlijk met ieder soort kunstaas. Door te trollen op snoek kun je in een korte tijd heel veel water afkammen. Het is de ideale manier om snel een water te leren kennen en zelf op zoek te gaan naar hongerige snoeken. Een groot voordeel van deze manier van vissen is, dat je het met twee hengels tegelijk kunt doen, namelijk een in je hengelsteun en een in je hand. Dubbele kansen op vis!
Vissen met Crankbaits
Deze visserij wordt door veel roofvissers zwaar onderschat. Een crankbait is een 'gewone plug' die je in een snelheid binnen kunt halen. Hij heeft altijd dezelfde actie en is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende soorten, kleuren, maten en duikdieptes. Met name in de zomer en het najaar is het erg leuk en effectief om met deze aasjes aan de slag te gaan. Het is een kwestie van werpen, en binnendraaien. Roofvissen zijn er gek op en het leuke is dat je met crankbaits alles kunt verwachten. Van snoek tot snoekbaars, van baars tot roofblei. Alles is te vangen met crankbaits. Klik hier en lees alles over Crankbaits.