Vissen met de Ned rig

Vissen met de Ned rig

Het vissen met de Ned rig is een uitzonderlijk goede manier om kieskeurige (gedresseerde) roofvissen te verleiden tot een aanbeet. In veel gevallen kunnen ook snoekbaarzen en snoeken hun tanden er maar moeilijk vanaf houden. De populariteit van de Ned rig is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit is natuurlijk niet voor niets. Met deze finesse techniek kun je in veel gevallen namelijk écht het verschil maken!

Maar wat is een Ned rig precies en wanneer is het slim om hier mee te vissen? Wat voor soorten softbaits moet je gebruiken en hoe bevestig je dit kunstaas op je haak? Welke materialen heb je nodig en welke merken zijn er allemaal? Ben jij nieuw in de wondere wereld van het ned rig vissen en wil je alles weten over dit populaire systeem, lees dan snel verder.

In dit artikel vind je:

 

Grote baarzen vangen met de Ned Rig
De Ned rig: een uiterst effectief systeem om grote baarzen mee te vangen.

1. Wat is een Ned rig en wanneer vis je ermee?

 
De Ned rig is bedacht door Ned Kehde. Ned komt uit de staat Kansas in Amerika. Deze bekende Amerikaanse wedstrijdvisser heeft deze rig zo ontworpen dat hij op verschillende manieren is binnen te vissen. Zo kun je met een Ned rig zeer traag én zeer snel vissen. Dit maakt deze rig ideaal voor zowel het zoeken van de vis als het nauwkeurig afvissen op plekken waarvan je zeker weet dat er veel grote baarzen zitten. 

De Ned rig is combinatie van een zogenaamde Muchroom Jig en een drijvende softbait. Een muchroom jig is een loodkop met een platte onderkant. De combinatie van een drijvende softbait en een platte loodkop zorgt ervoor dat het aasje mooi rechtop gaat staan wanneer je hem op de bodem neerlegt. Je presentatie lijk hierdoor een kreeftje in de aanvalshouding of een aasvisje dat (nietsvermoedend) op de bodem aan het azen is. Dodelijk voor grote baarzen en snoekbaarzen!

De Net rig is op veel wateren dé manier om grote baars te vangen. Net als de carolina rig zijn er veel wateren waar baarzen dit systeem nog niet kennen. Je hebt dus weinig tot geen last van dressuur. De Ned rig is ook te vissen met een zogenaamde offset hook. Een offset haak is een haak waarvan de punt zit verscholen in je softbait. Doordat je punt als het ware is verstopt zal je vrijwel geen vegetatie oppikken of vast komen te zitten. Het is hiermee dus mogelijk om op plekken te vissen waar veel waterplanten en vuil op de bodem zit. 

Kortom, de Ned rig is eigenlijk op ieder water in te zetten!

Ned Rigs staan mooi rechtop op de bodem
Een ned rig staat rechtop op de bodem en immiteerd hiermee een azend visje of een kreeft in de aanvalshouding.

2. Hoe vis je met een Ned rig?

 
Oke, je bent overtuigd van de vangkracht van een Ned rig en wilt graag weten hoe je dit aasje het beste naar binnen kunt vissen. Zoals gezegd is een Ned rig erg veelzijdig. Ik zal daarom de meest gebruikte technieken voor je op een rijtje zetten. 
  

Draaien, stoppen, draaien, stoppen ...

Werp je aasje in naar een plek waar je vis verwacht. Laat het rustig afzakken naar de bodem en draai je lijn strak. Geef een klein rukje en draai een paar slagen. Laat je Ned rig vervolgens naar de bodem zakken en wacht een paar seconden. Herhaal dit proces en speel een beetje met de tussenposes. Laat hem soms gerust 10 seconden op de bodem liggen. Deze techniek wordt ook wel "Swim & Glide" genoemd. De aanbeten komen meestal bij het stilstaan of het moment van vertrekken.
 

Twitchen

Werp je Ned rig ver in en vis hem twitchend binnen. Twitchen is het geven van kleine rukjes tijdens het binnendraaien. Om de Ned rig goed te vissen is het beter om tijdens het twitchen de top van je hengel naar boven te houden. Laat tijdens het binnenhalen af en toe je Ned rig gecontroleerd (dus met een strakke lijn) naar de bodem zakken. Laat hem vervolgens weer even op de bodem liggen en begin naar een aantal seconde weer met binnenvissen. Ook met deze techniek komen de aanbeten meestal wanneer het aas op de bodem ligt.
 

Schuivend over de bodem

Deze succesvolle techniek wordt vaak gebruikt op korte afstanden, tussen boten en langs kantjes. Maak een kort worpje en laat je Ned rig naar de bodem zakken. Eenmaal op de bodem aangekomen begin je hem langzaam binnen te vissen. Dit doe je door langzaam en constant binnen te draaien en met je top trillende bewegingen te maken. Hierdoor schuift je Ned rig trillend - dansend - over de bodem. Meestal zuigt een baars (of snoekbaars) je aasje heel voorzichtig binnen. Maar soms.... heel soms kun je ook een hele dikke beuk op je hengel verwachten!

Baby sprongetjes

Er zijn van die dagen dat ze écht niet willen. Het lijkt wel of de baarzen liggen vastgenageld aan de bodem. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Op deze dagen werkt het vaak erg goed om je Ned rig met hele kleine sprongetjes naar binnen te vissen. Zorg er bij deze techniek voor dat je aas nauwelijks van de bodem komt. Dit zorg voor een hoop commotie onderwater. Dit heet ook wel Hop & Bounce en kan in veel gevallen een baars zo irriteren dat hij toch toeslaat!
 
 

Lange halen, snel thuis

Wil je met je Ned rig actief op zoek gaan naar baars? Dan werkt het vaak heel goed om je aas in te werpen en af te laten zinken naar de bodem. Trek je aas nu met een lange haal omhoog, draai je lijn strak en laat je Ned rig weer afzinken naar de bodem. Herhaal dit proces net zo lang tot je hem helemaal hebt binnen gevist. Dit heet ook wel Drag & Deadstick. De aanbeten met deze techniek zijn genadeloos!
  

Schuiven maar!

Soms werkt het om heel veel commotie te maken onder water. Door de Ned rig over de bodem te laten schuiven bereik je dit. Schuivend over de bodem komt er namelijk veel stof vrij en weet je zeker dat je de aandacht trekt. Probeer deze techniek maar eens op dagen dat 'ze niet écht willen'. Je zult versteld staan van het effect.

Baarzen vangen met een Ned rig
De auteur met een prachtige baars op de Ned rig.

3. Wat heb je allemaal nodig om met een Ned rig te vissen?


Om met de Ned rig aan de slag te gaan heb je helemaal niet zo veel nodig. Een simpel molentje, een hengeltje, en een doosje kunstaas. O, ja! Vergeet ook vooral niet om een onthaakmat, onthaakmateriaal en een meetlint mee te nemen. Die zul je vast en zeker nodig hebben ;) Hieronder loop ik ze benodigdheden langs.

Hengels voor het vissen met de Ned Rig

Voor het vissen met een Ned rig heb je een redelijk strakke hengel nodig. Zorg ervoor dat dit een hengel is met een lekkere topactie. Zo kun je je aas gemakkelijk wegzetten en aanbeten goed waarnemen. Voor iedere portomonnee is wel een hengel te koop. Zelf vis ik met de Poison Adrena 276m2 spinning van Shimano. Deze hengel heeft een werpgewicht tot 15 gram en leent zich perfect voor deze manier van vissen. Ook de Westin W3 streetstick, de W6 t&c en de SPRO Specter finesse spin is een goede hengel voor deze techniek. En ben je echt op zoek naar een topper en laat je budget het toe, kijk dan eens naar de St Croix legend elite of de tournament 76 mlxf2.



Welke molens gebruik je voor de Ned rig?

Complimenteer je hengel met een licht molentje. Met een molen uit de 1000 of 2500 serie zit je eigenlijk altijd wel goed. Zelf maak ik gebruik van de Shimano VanFord 2500 wanneer ik met de Ned rig vis. De reden hiervoor is dat deze molen van erg goede kwaliteit is en erg licht is van gewicht. Dit is erg prettig wanneer je een hele dag aan het vissen bent. Ben je toch op zoek naar iets anders? Bekijk ons enorme aanbod roofvismolens.

ontdek alle hengels voor de Ned Rig


Hoofdlijnen en leaders 

Spoel je molen vol met een gevlochten lijn. Hiermee voel je ieder bobbeltje en kuiltje op de bodem. Kies voor een hoofdlijn met een diameter van 8\00 of 10\00. Dit is sterk genoeg en hoe dunner je lijn is, hoe minder weerstand je in het water hebt. De Momoi ryujin groen is een lijn die door mij en veel vissers wordt gebruikt voor het vissen met de Ned rig. Ook de spiderwire 8 braid en de kairiki 8 zijn populaire lijnen. Kies je voor een gevlochten lijn, kies dan wel voor een felle kleur. Dit omdat deze beter zichtbaar is en dus een betere beetregistratie heeft. Zeker bij een slappe lijn. Als leader maak ik gebruik van een fluoro carbon onderlijn met een diameter van 0.25 tot 0.35. Zelf maken we graag gebruik van de Fluoro carbon voorslag van Momoi, Molix, Berkley, Yamatoyo of Shimano.

Mushroom heads gebruik je voor Ned Rigs
Jigheads: de keuze is reuze!

Jigheads voor de Ned rig

Jigheads zijn erg belangrijk bij het vissen met een Ned rig. Ze zijn ook anders dan je gewend bent van traditionele loodkoppen. In de meeste gevallen hebben ze namelijk een platte neus. Dit maakt het mogelijk om mooi rechtop te blijven staan wanneer je je aas neerlegt op de bodem. Wanneer je op zoek gaat naar een jighead voor het vissen met de ned rig, kies dan voor zo licht mogelijke gewichten. Des te minder gewicht, des te minder argwaan vissen zullen hebben wanneer ze het aas naar binnen zuigen. Er wordt meestal gekozen voor gewichten tussen de 1.8 en 9.3 gram. Dit is dus afhankelijk van de afstand, het weer (veel of weinig wind), het aas en de hengel waarmee je vist. Enkele goede jigheads zijn: De Shroomz van Z man, de Squirm van Korum, Nedrig Heads van van X-Zone, de Ned rig Heads van Strike King of de Ned jigs van Reins.

ontdek alle Jigheads



Softbaits voor de Ned Rig

Voor het vissen met een Ned rig montage heb je speciaal kunstaas nodig. In feite zijn het shadsworms en creatures met het wezelijke verschil dat ze drijven. Dit drijvende vermogen compenseert het gewicht van je haak en zorgt ervoor dat het rechtop gaat staan op de bodem. Dit rechtop staan imiteert het gedrag van kreeftjes in de aanvalshouding en azende visjes.

Het merk Z man heeft een aantal zeer mooie stukjes kunstaas gemaakt voor deze visserij. Denk bijvoorbeeld aan de Finesse TRD, de Crawz en de Bugz. Ook de Ticklerz, de baby goat en de hula stickz zijn voor de baarzen niet te versmaden! Naast Z man zijn er nog veel merken met mooi aas voor de Ned Rig. Zo heeft Molix de populaire stick Flex en Korum de Reggiez en de Squirmz. Stuk voor stuk geliefde aasje. En wat dacht je van Reins met de Swamp NR en de RND Fat? Of Missile Baits met de Ned bomb en X zone met de Ned Zone en de Muscle Ned Finesse en Strike King met de Ned Ocho. Kortom, de keuze is reuze! Bekijk deze aasjes goed en pak degene waar jij het meeste vertrouwen in hebt.
Producten van Zman voor de Ned Rig
Z man heeft mooie producten voor het vissen met een Ned Rig

4. Hoe maak je een Ned Rig montage?


Het maken van een Ned Rig montage is helemaal niet zo moeilijk. Om te beginnen maak je een leader van fluorocarbon. Kies voor een lengte zo tussen de 40 centimeter en 100 centimeter. Vis je dicht bij, kies dan voor een korte leader. Des te verder je van je af vist, des te langer je leader mag zijn. Fluorocarbon is namelijk erg schuurbestendig. Vis je op grote afstand, dan is de kans groot dat je leader over de bodem schuurt. Een lange leader biedt meer bescherming.

Bevestig je leader met een allbright knoop aan je hoofdlijn. Bevestig aan het andere eind van je leader een goede speld. Doe dit met een halve bloedknoop. Aan de speld bevestig je je aas. Een kind kan de was doen! 

Ned rigs zijn erg effectief voor het vissen op baars.
Een Ned rig is zo gemaakt!

5. Wat kun je allemaal vangen met een Ned rig?


De Ned rig is speciaal ontwikkeld voor het vissen op baars. Nu betekent dit natuulijk niet dat je er dan ook alleen maar baars mee kunt vangen. Naast baars kan ook snoekbaars er maar moeilijk vanaf blijven. Ook komt het geregeld voor dat er een roofblei of zelfs snoek mee wordt gevangen. Vis jij dus op plekken waar je veel snoek kunt verwachten, kies er dan voor om te vissen met een stalen onderlijn. Om de presentatie zo mooi mogelijk te houden kun je het beste kiezen voor een 7 x 7 leader. Deze zijn erg subtiel en heel soepel waardoor het kunstaas vrij kan bewegen. 

Ook snoekbaarzen zijn heel goed te vangen met een Ned Rig
Ook snoekbaars en snoek kan maar moeilijk van een Ned rig afblijven.

6. Ned rig samengevat


Heb jij na het lezen van dit artikel ook zo'n zin gekregen om aan de slag te gaan met de Ned rig? Speciaal voor iedereen die het eens leuk lijkt om het te proberen hebben we drie kant-en-klare sets samengesteld (klik hier om ze te bekijken). Hierin vind je alles om met de Ned rig aan de slag te gaan. Pas jij alle tips uit dit artikel toe, dan kan het haast niet anders dan dat ook jij binnenkort helemaal verslaafd bent aan deze spannende en effectieve manier van vissen.

Handige tassen voor het bewaren van je net rigs.
Op zoek naar een kant-en-klaar Ned rig pakket? Wij hebben er 3 voor je samengesteld.
Wil jij meer weten over deze techniek of een kijkje nemen in onze winkel? Bij Zunnebeld vind je Nederlands grootste assortiment op het gebiedt van Ned rig vissen. Je vind onze winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Bellen ( 038 - 421 58 97 ) en mailen ( info@zunnebeld.nl ) kan natuurlijk ook. Onze specialisten helpen je graag verder.

Heel erg veel succes en vangze!

Auteur: Bernard Hofmeijer


Enkele interessante artikelen voor de Ned Rig


Zman NED RIG KIT - GREEN PUMPKIN
€ 27,99
Xorus Ulti Ned Head Chartreuse
€ 10,99
X Zone Ned Zone 3 Inch
€ 7,49
Westin W6 8 Braid 135 M Lime Punch
€ 26,99
Reins NR Tungsten Jighead With Guard Size 1/0
€ 9,99
Decoy Spiral Snap
€ 4,99
Zman Micro Finesse ShroomZ Red
€ 6,99
St Croix Victory Spinning 610 MLXF
€ 209,99
Ned Rig Startpakket 2
€ 99,99
Ned Rig Startpakket 1
€ 49,99
Ned Rig Startpakket 3
€ 249,99