De Carolina Rig

De Carolina Rig

De Carolina rig. Je hebt vast wel eens over deze montage gehoord. Misschien zelfs dat je al zoekend naar informatie over deze onderlijn op dit artikel terrecht bent gekomen. De zogenaamde C-rig is overgewaaid vanuit Amerika en is de afgelopen jaren razend populair geworden. Met name voor het vissen op (grote) baars kan deze techniek het verschil maken tussen vangen en blanken. Vooral op dagen dat 'ze niet echt willen' kan de Carolina rig écht het verschil maken!

Wat is een Carolina rig precies? Hoe maak je hem? Welk materiaal heb je nodig en hoe moet je hem binnenhalen om er het maximale uit te halen? En wat dacht je van de keuze in softbaits? Zo heb je shads, kreefjes, creaturestwisters en zelfs wormen ... Er is veel om uit te kiezen en daarom maak ik je in dit artikel wegwijs in de wereld van de Carolina rig. Misschien wel één van de meest succesvolle onderlijnen van het moment!

In dit artikel vind je:



Grote baarzen vangen met een Carolina Rig
De Carolina Rig is misschien wel één van de beste montages voor het vissen op grote baars.

1. Wat is een Carolina Rig en wanneer vis je ermee?


Een Carolina Rig is een onderlijn waarmee je heel nauwkeurig de bodem af kunt zoeken naar Roofvis. Eén van de grote voordelen van de C-Rig is dat je aas vrijwel gewichtloos is onderwater. Dit komt omdat je gebruik maakt van haken zonder een loodgewicht en hele lichte (rubberen) kunstaasjes. Dit maakt het voor roofvissen heel gemakkelijk om het kunstaas 'op te zuigen'. Want dit is wat baarzen en snoekbaarzen doen. Ze openen hun bek en zuigen het naar binnen. Het overtollige water wordt via hun kiewen naar buiten gepompt en de prooi wordt doorgeslikt.

Een Carolina Rig montage vis je met een zogenaamde offset haak. Dit is een haak met een knikje in de steel van de haak. Vanwege dit knikje en een uitsparing in je (rubberen) kunstaas kun je de haak als het ware 'verstoppen in het kunstaas'. Het grote voordeel hiervan is dat je haak geen vuil pakt en je hem dus dwars door obstakels kunt vissen. En laten dit nu net de plekken zijn waar grote roofvissen zich graag ophouden!

Om een Carolina rig te kunnen werpen maak je gebruik van een bullet-weight. Dit is een klein, kogelvormig gewichtje dat vrij over je lijn kan schuiven. Om te voorkomen dat hij tegen je haak en het kunstaas schuift plaats je op een meter van je haak een warteltje en een glazen kraal. Die kraal voorkomt dat je bullet tijdens de worp tegen je knoop aan komt en hem verzwakt. Een bijkomend voordeel van deze kraal is dat er onderwater een 'tikkend' geluid ontstaat wat erg prikkelend kan werken voor baarzen en snoekbaarzen.

Vis je met een Carolina Rig, dan voel dus je precies wat er allemaal op de bodem ligt. Vis je op een harde of een zachte bodem? Liggen er mosseltjes of een bedje van kiezels? Na enige oefening leer je heel precies hoe je de bodem moet lezen en herken je waar je grote baarzen en snoekbaarzen kunt verwachten. Dit zijn in de meeste gevallen de plekken waar de bodem hard is en je veel structuur voelt. 

Vissen met een Carolina Rig is echte 'Finesse techniek'. Dit betekend dat je bepaalde plekken heel nauwkeurig afvist. Dit naukeurig afvissen kost tijd. Je moet er dus wel zeker van zijn dat de stek die je bevist een stek is waar ze (normaal gesproken) zitten. De C-Rig is een rig die vooral het verschil kan maken op dagen dat ze niet vooruit te branden zijn. Dit zijn de dagen om ze een langzaam naar beneden dwarrelende kreeft te serveren. Dit doe je met een Carolina Rig. Deze rig heeft vele visdagen gered!

Gebruik een offset haak voor je carolina rig
Door gebruik te maken van een zogenaamde Offset haak zal je kunstaas geen vuil pakken.

2. Hoe vis je een Carolina Rig?

 
Vis de Carolina Rig op stekken waarvan je zeker weet dat er (veel) vis zit. Het binnenvissen van een Carolina rig gaat namelijk vrij langzaam. Het zou zonde zijn van je kostbare vistijd als je heel lang op plekken aan het vissen bent terwijl er niets zit. Dit is ook een van de redenen waarom deze montage door veel roofvissers hoofdzakelijk in het najaar en in de winter wordt gebruikt. In deze jaargetijden liggen de baarzen en snoekbaarzen vaak dicht bij elkaar en zijn ze meestal op dezelfde stekken te vinden. Ook zijn ze in de meeste gevallen minder actief. Traag bewegend kunstaas kan ze vaak juist wel over de streep trekken.
 
Het vissen met een Carolina Rig vergt enige oefening maar je zult merken dat je het al snel onder de knie hebt. Hoewel je een Carolina rig zelfs vanuit een bellyboat of gewone boot kunt vissen, is dit het gemakkelijks vanaf de kant. Vanaf de kant kun je namelijk ten alle tijden een goed contact houden met je kunstaas waardoor je precies voelt wat er onderwater gebeurt. Wat je tijdens het vissen met een Carolina Rig immiteerd is de beweging van een kreeft. Het plotseling wegschieten en langzaam haar beneden dwarrelen. Hieronder lees je deze actie aan je kunstaas moet geven.
 

Inwerpen en afzakken: 

Om te beginnen werp je je montage naar een plek waarvan je zeker weet dat er (normaal gesproken) vis zit. Laat het aas rustig afzakken naar de bodem. Dit doe je met een strakke lijn. Wanneer je dit met een strakke lijn doet voel je ook precies wanneer je bullet weight de bodem heeft bereikt. Dit voel je duidelijk doormiddel van een lichte 'pok' op je hengel. Ook wil het wel eens voorkomen dat je een aanbeet krijgt tijdens het afzinken. Met een slappe lijn is de kans groot dat je hier niets van merkt.
  

Slepen:

Heeft je Carolina rig de bodem bereikt, wijs dan de top van je hengel naar het water en houd hem onder een lichte hoek. Door je hengel langzaam naar de zijkant te bewegen schuif je de hele montage over de bodem. Terwijl je dit doet voel je ook het 'getik' van het je bullet over de bodem. Hoe beter je het getik voelt, hoe harder de bodem is. Dit zijn ook vaak de betere visstekken. Deze techniek wordt ook veel gebruikt bij het vissen met een Ned Rig.
 
Protip: Leg je wijsvinger op de blank van je hengel. Zo voel je ieder tikje op je hengel nog beter!

Vis vanuit een bellyboat met een carolina rig
Ook vanuit een bellyboat kun je goed uit de voeten met een Caroline Rig.

Rustperiodes:

Wanneer je je C rig een metertje hebt verplaatst wacht je heel even. Hierdoor geef je je kunstaas de tijd om weer af te zakken. Omdat het kunstaas vrijwel niets weegt onder water zal dit heel langzaam en zeer verleidelijk gaan. Zorg er tijdens het afzakken voor dat je aandacht niet verslapt. Dit zijn namelijk de momenten dat baarzen heel hard toeslaan! Hoe lang je deze rustperiodes moeten zijn hangt een beetje van de dag af. Zijn de baarzen wat feller, dan voldoen rustperiodes van een paar seconden. Zijn ze niet vooruit te branden dan kan het helpen om je kunstaas wat langer roerloos op de bodem te laten liggen. Speel hiermee.
 

Aanbeet:

Dan zijn we nu aangekomen op het moment van de aanbeet. Misschien wel het leukste van deze visserij. Ieder aanbeet is namelijk anders. Zo krijg je de ene keer een dikke beuk op je hengel. Een andere keer voel je heel langzaam je lijn weg trekken terwijl je een andere keer slechts een paar kleine tikjes voelt. Of ze er eerst van snoepen of er mee spelen. Je zult merken dat wanneer je met een Carolina Rig vist ze het kunstaas 'écht willen opeten'. Ze voelen namelijk geen haak en het kunstaas voelt én ruikt heel natuurlijk. Omdat je haak verstopt zit in je softbaits zul je tijdens een aanbeet even moeten wachten voor je de haak zet. Zo weet je zeker dat ze het echt goed in hun bek hebben. Dit merk je doordat de lijn wegloopt en je serieuze weerstand krijgt. Draai je lijn strak en zet de haak. Doe dit niet té zacht omdat de kans dan aanwezig is dat de haak niet vrijkomt en je het aan uit de bek van de vis trekt.
 
 
 

3. Welke materialen heb je nodig voor een C-Rig?

 
Voor het maken van een Carolina Rig heb je een aantal materialen nodig. Hieronder vertel ik je stap voor stap wat je nodig hebt en waar het voor dient. Daarna vertel ik je hoe je een Carolina Rig montage maakt.
 

Haken:

Gebruik voor een C-rig altijd offset haken. Deze haken maken het namelijk mogelijk om je haak in het kunstaas 'te verstoppen'. Deze haken zijn verkrijgbaar in verschillende merken, modellen en groottes. Persoonlijk maak ik het liefst gebruik van de haken van Decoy en Gamakatsu. De haken van Decoy wanneer ik met klein aas vis, de haken van Gamakatsu wanneer het een tandje zwaarder mag. 

ontdek alle offset haken

Haken voor een carolina rig
Welke haak kies jij voor je Carolina Rig?

De onderlijn:

Voor het maken van een onderlijn gebruik ik het liefste fluorocarbon. Dit materiaal absorbeert licht en is hierdoor vrijwel onzichtbaar onderwater. Daarnaast is dit materiaal erg slijtvast en zal dit niet snel kapot gaan wanneer het over de bodem schuurt. Ik gebruik voor de onderlijn fluorocarbon met een diameter van 0,28 mm. Dit is sterk genoeg voor de sterkste baars en kan tegen een stootje. 

 

Fastach clip:

Om snel van onderlijn te kunnen wisselen maak ik graag gebruik van een Mustad Fastach clip. Deze tooltjes maken het mogelijk om met een halve slag je onderlijn te monteren aan je leader. Met zo'n bevestiging zit je onderlijn muurvast en het is ideaal wanneer je koude handen hebt. Naast Mustad zijn er tegenwoordig nog meer merken die ze produceren. 

 

Mini swivel: 

Het gedeelte waar je bullet weight op wordt bevestigd begin je met een wartel. Dit warteltje is de verbinding tussen je onderlijn en je voorslag. Persoonlijk gebruik ik altijd de wartel van Gamakatsu, maat 8.

 

Stuitjes:

Om je knoop te beschermen wordt ook veel gebruik gemaakt van rubber stuitjes. Dit geeft net dat kleine beetje extra zekerheid dat je materiaal goed blijft. 

ontdek alle stuitjes

Welke materialen heb je nodig om een carolina Rig te maken
De materialen die je nodig hebt om een Carolina Rig te maken

De voorslag:

Ook de voorslag maak ik van fluorocarbon, echter kies ik hiervoor een diameter van 0,40 mm. Omdat dit materiaal het meeste contact heeft met de bodem en het tungsten gewicht hier continu overheen schuift mag het wel een slag dikker.

ontdek alle voorslagen


Kralen:

Om de knoop te beschermen tegen een heen en weer stuiterend gewichtje maak je gebruik van een (glazen) kraal. Naast bescherming geeft dit kraaltje ook een tikkend geluid wat baarzen flink wakker kan schudden! Dit kraaltje is te koop in verschillende kleuren en maten.

ontdek alle glass beads



Bullet weights: 

Voor het werpgewicht maak je gebruik van zogenaamde bullet weights. Dit zijn kogelvormige gewichten die worden gemaakt van lood, staal of tungsten. Toch kiezen de verreweg de meeste roofvissers voor tungsten. Dit materiaal is een stuk duurder maar geeft vanwege de compactheid en de hoge dichtheid heel nauwkeurig door wat er op de bodem ligt. 
Bullet weights voor het maken van een Carolina Rig
Bullet weights komen in veel verschillende soorten en maten

4. Hoe maak je een Carolina Rig?

 
Wanneer je besluit om met een Carolina Rig te gaan vissen kun je het beste thuis al het één en ander voorbereiden. Zo kun je de door jou gemaakte montages in een binder of wallet meenemen naar het water. Hierdoor kun je snel wisselen van montage en hoef je niet iedere keer een nieuwe onderlijn te knopen wanneer de 'vis los is'. De Carolina Rig bestaat uit twee verschillende delen, namelijk de onderlijn en het gedeelte waar de bullet weight op bevestigd zit. Hieronder vertel ik je hoe mijn versie van de Carolina Rig er uit ziet.
 

De onderlijn: 

(1) Pak ongeveer een meter 0,28 mm fluorocarbon en knoop met een bloedknoop de offset haak naar keuze aan het uiteinde van je onderlijn. (2) Aan het andere uiteinde knoop je een mini swivel. Ik hebt het liefst een onderlijn met een uiteindelijke lengte van ongeveer 60 cm. Zo simpel is het om een onderlijn te maken voor het vissen met de Carolina Rig.
 

De voorslag: 

Het maken van de voorslag is een stukje ingewikkelder. (3) Ook hiervoor pak ik ongeveer een meter maar dan van de 0,40 mm fluorocarbon lijn. Ik begin door aan het uiteinde een Mustad Fast attach clip te knopen. Dit maakt het namelijk mogelijk om snel en gemakkelijk van onderlijn te wisselen. Vervolgens schuif ik een stuitje over de onderlijn en schuif deze strak tegen de knoop. Dit stuitje berschermt de knoop tegen beschadigingen van het heen en weer stuiteren van de kraal en je bullet-weght. (4) Schuif nu je kraal, dan een bullet weight en vervolgens nog een stuitje over je lijn. Dit stuitje is er voor om te voorkomen dat je bullet weight tijdens de worp over je hoofdlijn schuift. Ook zijn deze stuitjes ideaal om je gewichtje op zijn plek te houden tijdens het vervoer. Zoals je misschien al hebt gemerkt zit er aan het uiteinde van de voorslag geen wartel of Fastach clip. Dit doe ik bewust. Ik knoop de leader namelijk met een uni-knot direct aan mijn gevlochten hoofdlijn. Dit maakt het geheel mooi gestroomlijnd en op deze manier gaat het topoog van mijn hengel langer mee.

Stap voor stap een Carolina Rig knopen
Zo maak je stap voor stap een Carolina Rig.
Je kunt er voor kiezen om van te voren verschillende onderlijnen te maken. Denk aan verschillende lengtes, diameters (van je fluorocarbon) en soorten of maten haken. Bewaar deze netjes opgerold in een mapje. Op deze manier blijven je kant-en-klare rigs mooi recht. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je voorslagen. Met zo'n mapjes op zak kun je snel wisselen en grijp je nooit mis!
 
  

5. Welk kunstaas kun je gebruiken met deze montage?

 
 Als we het hebben over kunstaas, dan ben je niet snel uitgepraat. Er is namelijk zoveel op uit te kiezen. Bovendien vind je bij Zunnebeld talloze merken, kleuren, vormen en maten. Hieronder vind je de drie meest gebruikte softbaits voor het vissen met een Carolina Rig. 

 

Kreeften en Creature Baits:

Een Carolina Rig wordt in de meeste gevallen ingezet i.c.m. een imitatie kreeft. Dit komt omdat de actie die je aan het kunstaas geeft uitstekend overeenkomt de manier hoe een echte kreeft zich onderwater gedraagt. En (grote) baarzen zijn gek op kreeften! Een variant op de kreeft zijn de 'Creature Baits'. Dit zijn vindingrijke, rubberen softbaits met talloze pootjes, voelsprieten en staartjes. Van alles dat uitsteekt en trillingen veroorzaakt. Vraag me niet waarom, maar (met name) baarzen kunnen hier maar moeilijk vanaf blijven. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de Keitech Crazy Flapper (met name de paarse) en de OPS Dolive Shrimp.

ontdek alle Creature Baits



Worms:

Daarnaast is een C-rig ook prima te vissen met Worms. Deze subtiele stukjes kunstaas komen uitstekend uit de verf wanneer ze vrijwel gewichtloos zijn. Ook valt er veel te variëren met worms. Zo kun je kiezen voor lange slanke modellen, kleine gedronge worms of worms met een twisterstaart. Nu zijn de meeste worms helaas niet voorzien van een uitsparing voor de offset haak. Hierdoor is je haak niet zo goed te verbergen in als in een Creature bait of een kreeft. Het voordeel van een worm is wel dat je gemakkelijker de haak kunt zetten.

ontdek alle Worms



Shads:

Als laatste zijn ook shads goed te vissen op een Carolina Rig. Het imiteerd namelijk heel mooi een gewond visje dat met zijn laatste krachten steeds wegschiet. Een dodelijke actie voor zowel baarzen, snoekbaarzen als snoeken. Schads komen in verschillende soorten en maten. Met een v-tail, schoepstaart, twisterstaart enz. Waar je ook voor kiest, kies voor een shad met een slank profiel en van flexibel rubber en ga tot een lengte van maximaal 10 cm. Dit vergemakkelijkt de inhaking bij een aanbeet. Er zijn ook veel shads verkrijgbaar met een uitsparing voor een offset haak.

Verschillende soorten softbaits voor het vissen met een Carolina Rig
Softbaits voor het vissen met een Carolina Rig

6. Hengel, molen en hoofdlijn voor de Carolina Rig

 
Natuurlijk kun je je Carolina Rig gewoon vissen met iedere willekeurige spinhengel. Toch zijn er voor deze visserij speciale hengels op de markt. Dit zijn hele gevoelige hengels met een lengte van zo'n 2,25 meter, een werpgewicht tussen de 5 en 15 gram en een topactie. Hiermee kun hele subtiele bewegingen meegeven aan je kunstaas en voel je precies wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Bovendien heb je met zo'n Carolina rig hengel meer dan genoeg body om de haak te zetten. Kwa molen voldoet een 1000 serie prima. Wil je ver uit de kant vissen en lange worpen maken dan zou je een maatje groter kunnen nemen. Benieuwd naar welke hengels wij verkopen voor het vissen met een Carolina Rig?

 

Kies voor het vissen met een C-rig voor een gevlochten lijn. Hier zit een minimale rek in waardoor je precies voelt wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Kwa diameter is 0,08 mm een prima keuze. Deze lijn heeft weinig weerstand in het water, zorgt ervoor dat je ver kunt werpen en is sterk genoeg voor de grootste vis. 

ontdek alle gevlochten lijnen


Grote snoekbaarzen vang je met een Carolina Rig
Ook snoekbaarzen zetten hun tanden graag in een Carolina Rig.

7. Wat kun je allemaal vangen met een Carolina Rig?

 
Goed, je bent enthousiast en wilt graag gaan vissen met dit systeem. Wat kun je allemaal verwachten? Met een Carolina Rig imiteer je een klein kreeftje of visje op de bodem. In principe is dus iedere roofvis te vangen met een C-Rig. Dus baarzen, snoekbaarzen en zelfs snoeken vergrijpen zich aan dit systeem. Toch zijn het met name de baarzen die helemaal wild worden van een langzaam geviste kreeft.

Baarzen zijn dol op een carolina rig i.c.m. een creature baits
Deze mooie baars vergiste zich in een Keitech Crazy Flapper.

8. Samengevat

 
Het vissen met een Carolina Rig is een zeer populaire finesse techniek. Je vist een stek langzaam en zorgvuldig af. Stukje voor stukje sleep je een kreeftje, creature of shadje over de bodem tot je het hele stuk hebt afgevist. Vooral op dagen dat de vis 'echt niet wil' kan de Carolina Rig het verschil maken. Tijdens het vissen voel je vaak kleine tikjes. Dit betekent dat er met je kunstaas gespeeld wordt. Maak je borst nat, want een aanbeet laat vanaf dat moment nooit lang op zich wachten. Wacht even tot je zeker weet dat de vis je aas in zijn bek heeft en sla (stevig) aan. Je moet de offset haak namelijk door het kunstaas trekken.
 
Sinds deze Amerikaanse methode ook in Nederland wordt toegepast worden er veel grote baarzen gevangen. Deze techiek is dan ook uiterst populair onder de roofvissers die graag achter de grote baarzen aan gaan. Met name in het voorjaar en in de winter is het vissen met een Carolina rig een fantastische manier om zelfs passieve vis tot een aanbeet te verleiden.

Wil jij graag meer weten over deze visserij of wil je weten wat je precies nodig hebt? Bel ons dan op 038 - 421 58 97 of stuur een mail naar info@zunnebeld.nl. Heel erg veel succes en vangze!


Auteur: Erwin van Hensbergen




Enkele interessante artikelen voor de Carolina Rig


Westin W3 Bass Finesse T&C 2ND 2,13 cm 7-21 gram
€ 129,00
12% Korting
Shimano Yasei LTD Power Finesse 215ml+
€ 329,99 € 289,99
Keitech Crazy Flapper 4.4"
€ 7,49
Zman 2.5" TRD CrawZ
€ 5,99
Spro Tungsten Camo Bullet Sinkers Gravel Pit
Varianten van € 4,79
€ 5,49
Decoy MG-1 Mini Offset Hook
€ 4,99
Decoy Versatile Keeper
€ 4,99
Mustad Fastach Clips
€ 3,99
11% Korting
Shimano Nasci 2500 FC
€ 106,99 € 94,99
Momoi Ryujin Pe 130 meter Green
Varianten van € 33,99
€ 34,99