Vissen met een dropshot

Vissen met een dropshot

Het vissen met een dropshot montage is een uiterst effectieve methode voor het vissen op baars, snoekbaars en snoek. Een finesse techniek die goed is toe te passen vanuit zowel de boot, de bellyboot of vanaf de kant en waarmee je uiterst voorzichtige rovers in veel gevallen over de streep kunt trekken. In dit artikel vertel ik je hoe je een dropshot montage maakt, hoe en wanneer je er mee moet vissen en welk kunstaas je het beste kunt gebruiken. Ik hoop dat je er veel aan hebt.

In dit artikel vind je: 


  1. Wat is een dropshot montage?
  2. Hoe maak je een dropshot montage?
  3. Vissen met een dropshot 
  4. Welk materiaal gebruik je voor het dropshotten?
  5. Welk kunstaas kun je gebruiken i.c.m. een dropshot?
  6. Wat zijn goede stekken voor het vissen met een dropshot
  7. Dropshot vissen samengevat

Een dropshot montage voor het vangen van Baars, snoekbaars en snoek
De dropshot: een uiterst effectieve methode voor grote rovers.

1. Wat is een dropshot montage? 


Een dropshot is een montage waarbij je het gewichtje aan het uiteinde van je onderlijn bevestigd. De haak wordt erboven gemonteerd en wordt 'haaks' op de onderlijn gezet. Tijdens het binnenhalen van dit systeem sleep je het gewichtje over de bodem terwijl het kunstaas er nét boven wordt gepresenteerd. Je vist met een dropshot dus heel dicht tegen de bodem zonder dat je je aas zelf hoeft te verzwaren met een gewichtje.

Wat is nu het grote voordeel van zo’n zogenaamde dropshot montage? Laten we maar meteen beginnen met het grootste voordeel van de dropshot en dat is dat je kunstaas helemaal gewichtloos is onderwater. Vissen als baars en snoekbaars zuigen het aas altijd naar binnen. Omdat je aas met dit systeem gewichtloos is, zal een rover het aas heel gemakkelijk naar binnen kunnen zuigen. Hierdoor komt het dieper in zijn bek en zal hij minder snel argwaan hebben zodra hij het kunstaas tot zich neemt. 

Een tweede voordeel aan een dropshot-montage is dat je hiermee heel nauwkeurig de bodem afvist. (grote) Roofvissen liggen graag dicht tegen de bodem en dus weet je met een dropshot zeker dat je op de juiste plek zit te vissen. Omdat het gewichtje aan je lijn zit ‘vastgeklemd’ in plaats van geknoopt kun je heel snel de afstand tussen het lood en je kunstaas aanpassen. Dit maakt het mogelijk om snel te wisselen van diepte wanneer de vissen dichter of juist verder van de bodem afzitten. Deze details kunnen in veel gevallen het verschil maken tussen vangen en blanken.

Wanneer ik vis met een dropshot montage verspil ik altijd veel minder kunstaas. Wanneer je met je loodje komt vast te zitten aan de bodem trek je in het ergste geval je loodje los van je onderlijn. Dit is altijd minder erg dan dat je je complete onderlijn met kunstaas op de bodem parkeert. 

Het laatste voordeel van deze techniek is dat je een stek heel langzaam en secuur kunt afvissen. Je kunt een dropshot zelfs stil laten hangen op een goede stek. Wanneer je dit doet dwarrelt het kunstaas heel verleidelijk naar de bodem. Dit kan op taaie dagen écht het verschil maken. Vis je ergens waarvan je zeker weet dat ze er zitten dan loont het de moeite de dropshot te pakken. Vooral op dagen dat ze nergens zin in lijken te hebben.

Baars vangen met een dropshot montage
Ook baars is gék op de dropshot!

2. Hoe maak je een dropshot montage? 


Hoewel je van verschillende merken hele goede kant-en-klare dropshot-montages kunt kopen zijn ze ook heel gemakkelijk zelf te maken. Hiervoor heb je een aantal ingrediënten nodig, namelijk een fluorcarbon lijn, een dropshot haak en een dropshot gewichtje. De te gebruiken diameter hangt een beetje af van de vissoort die je verwacht. Verwacht ik kleinere vis dan kies ik het liefst voor 0,22 mm. Ik vind het namelijk mooi om heel subtiel te kunnen vissen. Ook denk ik dat een dunne, soepelere lijn de actie ten goede komt. Vis ik gericht op (grote) snoekbaars en weet ik dat ik kans maak op snoek dan kies ik voor minimaal 0,28 mm tot zelfs 0,32 mm. 

Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je zelf een goede dropshot montage kunt maken.


( 1 ) Pak zo’n 80 centimeter fluorcarbon en rijg je dropshot haak over je lijn tot ongeveer halverwege je fluorcarbon. Het is hierbij belangrijk dat de punt van je haak naar boven wijst. ( 2 ) Maak een lus in je onderlijn zoals te zien is op de foto. De haak houd je in het verlengde van het onderlijnmateriaal. ( 3 ) Draai nu je haak 6 keer door het centrum van de lus zoals te zien is op de onderstaande foto. ( 4 ) Maak de lus nat met wat speeksel en trek hem aan twee kanten langzaam strak. Zorg ervoor dat de lus zich als één lijn sluit zoals te zien is op de foto. ( 5 ) Het vergt misschien wat oefening maar als de knoop er uit ziet zoals op de foto is jouw dropshot-knoop gelukt! ( 6 ) Klem vervolgens het gewichtje aan het uiteinde onder de haak. De afstand waar je het gewichtje klemt bepaald hoe diep je de dropshot montage vist. Het bovenste uiteinde knoop je aan je hoofdlijn. 

Hoe maak je stap voor stap een dropshot montage?
Leer stap voor stap hoe je een dropshot montage maakt.
Het stuk fluorcarbon aan de bovenkant voorzie ik altijd van een 8-knoop. Dit is een grote lus die het mogelijk maakt om je onderlijn snel en gemakkelijk aan je hoofdlijn te bevestigen. De lijn die de onderkant van de haak verlaat heb ik het liefst minimaal 40 centimeter. Hierdoor houd ik aardig wat marge over om met de diepte te spelen. Ik maak voor ik ga vissen thuis altijd meerdere dropshot montages klaar zodat ik aan het water snel kan wisselen van montage. 

Pro tip: Vis je je dropshot montage werpend, houd dan de lijn onder je haak een stuk langer. Dit stuk lijn mag zelfs tot een meter lang zijn. Omdat je hoofdlijn nu schuin door het water loopt heb je meer afstand tussen het gewichtje en je kunstaas nodig om wat verder boden de bodem te komen met je kunstaas.

Een snoekbaars gevangen met een dropshot
Je haakt ze meestal 'netjes' voor in het bekkie.

3. Vissen met een dropshot montage


Ik gebruik de dropshot op twee verschillende manieren, namelijk werpend en slepend. Een dropshot leent zich namelijk ook heel goed voor een zogenaamde bijhengel (de hengel in je hengelsteun) wanneer je bijvoorbeeld vist vanuit een bellyboot of een gewone boot. Wanneer je een dropshot een aantal meters achter je boot meesleept weet je zeker dat je je kunstaas strak bij de bodem presenteert. Je hoeft deze hengel dus weinig aandacht te geven en alleen aan te slaan wanneer je de hengel vanuit je ooghoek ziet doorbuigen. Ik heb slepend met een dropshot al veel mooie vissen mogen vangen. 

Toch is de leukste, spannendste en meest effectieve manier om deze rig actief in te zetten. Werpend naar plekken waar je vis verwacht. Omdat je deze rig heel langzaam binnen vist is het van belang dat je er zeker van bent dat er daadwerkelijk vis zit. Bij een talud, een mosselbank, obstakels, tegen het kantje of onder boten zijn vaak goede plekken voor deze rig. Deze manier vereist toch iets meer kunde. Ik zal je precies vertellen hoe ik een dropshot het liefste vis. 

Stap 1: Om te beginnen maak ik een lange worp over de stek die ik wil gaan bevissen. Zodra je gewichtje het water raakt houd ik mijn hengel loodrecht omhoog en mijn hoofdlijn vast. Tijdens het afzinken van het gewichtje beweeg ik langzaam mee met mijn hengel mee naar voren. Door dit te doen zakt je gewichtje zo recht mogelijk naar beneden zonder dat je het contact met het aas verliest. Zodra je gewichtje de bodem raakt voel je een duidelijk tik op de top van je hengel. Het vissen kan beginnen! 

Stap 2: Wijs de top van je hengel omhoog en geef kleine, zenuwachtige tikjes. Wees ook niet bang om af en toe je lijn even helemaal slap te laten vallen. Dit is vaak het moment dat een hongerige snoekbaars toeslaat! 

Stap 3: Nadat je een paar tikjes hebt gegeven kun je het gewichtje een stukje naar je toe halen. Dit binnenhalen doe je met een paar langzame slagen met je molen. Zorg ervoor dat hierbij het gewichtje continu in contact blijft met de bodem. Als het goed is ‘voel je het gewichtje’ over de bodem schuiven. Hoe duidelijker je dit voelt, hoe harder de bodem is die je bevist. Steentjes en mossels voel je nog beter. Wanneer je dit voelt weet je meteen dat je goed zit. Dit zijn de plekken waar een dropshot het beste tot zijn recht komt! 

Stap 4: Door op deze manier je kunstaas naar binnen te vissen vis je in één lijn iedere meter heel secuur af. Speel hierbij een beetje met de tikjes die je het kunstaas geeft en de pauzes hier tussen. Er zijn dagen dat ze het liever feller hebben en dagen dat je niet langzaam genoeg kunt vissen.

Snoek vangen met een dropshot montage
Regelmatig komt er tussendoor een mooie snoek boven water.

4. Welke materialen gebruik je voor het dropshotten? 


Om een dropshot goed te kunnen vissen heb je een speciale hengel nodig, namelijk een zogenaamde dropshot hengel. Het speciale aan een dropshot hengel is dat ze een heel gevoelige top hebben. En top waarmee je ieder tikje of stootje voelt aan de andere kant van de lijn. Om de haak goed te kunnen zetten heeft deze hengel wel een beetje ruggengraat nodig. Dropshothengels hebben dus naast een gevoelige top een redelijk stugge blank. De lengte varieert zo tussen de 2,10 en 2,40 meter en ze hebben een werpgewicht van 5 tot 20 gram. 


Onder deze hengel knoop je een molen. Vis je op baars en kleine snoekbaars kies ik voor een 1500 model, verwacht ik grote snoekbaars dan pak ik al snel een 2500 model. Ik gebruik hiervoor een Shimano Miravel en een Shimano Vanford.  


Voor zo’n goed mogelijk contact en zo min mogelijk weerstand in het water spoel ik deze molens vol met een dunne gevlochten hoofdlijn. Voor het 1500 model molen kies ik voor een diameter van 0,08 mm en 0,14 mm voor mijn 2500 model.


Voor het maken van mijn dropshot-onderlijnen kies ik steevast voor de fluorcarbon lijnen van Gamakatsu. Deze lijnen zijn erg slijtvast, betaalbaar en hebben mij nooit in de steek gelaten. Het zelfde geldt voor de haken. De Gamakatsu Worm 39 is mijn go-to haak als het gaat om de dropshot-visserij! Dan de gewichtjes. Kies deze zo licht mogelijk. Je moet de afstand kunnen werpen die nodig is om op de stek te komen. Zit er stroming dan moet het gewichtje ook zwaar genoeg zijn om op de stek te blijven. Ik heb altijd een aantal loodjes tussen de 4 en 7 gram bij mij. Gewichtjes van lood zijn de goedkoopste optie. Tungsten in een stuk duurder maar ook een stuk beter. Vanwege de hoge dichtheid van dit materiaal voel je namelijk vele malen beter wat er allemaal op de bodem gebeurt en je kunt er nét wat verder mee werpen. 


Materiaal voor het vissen met een dropshot montage
Gebruik voor deze visserij een dropshot- of finesse hengel.

5. Welk kunstaas kun je gebruiken i.c.m. een dropshot montage? 


Dan is het nu tijd voor het meest interessante aspect, namelijk het kunstaas. Wat knoop je er aan? In principe kun je voor deze montage alle soorten softbaits gebruiken. Dus shadstwisterscreaturesworms en zelfs dode aasvisjes werken erg goed. Het is in de meeste gevallen wel beter dat je aas niet té snel zinkt en het liefst een beetje gewichtloos is onder water. Kies dus voor een stukje kunstaas en een kleur waar jij het meeste vertrouwen in hebt. 

Om je een beetje op weg te helpen zal ik enkele van mijn favorieten voor je opsommen. Om te beginnen met de G-tail van Reins en dan met name de kleur 'Ver de Berge'. Dit kunstaasje heeft mij al heel veel (en dan bedoel ik ook écht heel veel) mooie vissen opgeleverd. Een must-have voor iedere dropshot visser. Dan - ook van Reins - de Rockvibe Shad. Zelf heb ik altijd leuk gevangen met de kleur roze. Verder werken de soepele stadjes van het merk Keitech en de V-tails van Westin altijd erg goed. 

Het is vooral belangrijk dat je kunstaas uitkiest waar jij vertrouwen in hebt.

Kunstaas voor het vissen met een dropshot
Shads, twisters en worms. Verschillende type softbaits werken uitstekend!

6. Wat zijn goede stekken voor het vissen met een dropshot?


Het vissen met de dropshot is een finesse techniek. Dat betekent dat je hiermee uiterst nauwkeurig en langzaam te werk gaat. Iedere vierkante centimeter wordt uitgeplozen en dus is het belangrijk dat je er zeker van bent dat er vis zit. Dit uitpluizen van een stek kost namelijk heel veel (kostbare) vistijd. Goede stekken om te bevissen zijn mosselbankjes, stijgers, strak tegen de kant, stenen, onder bruggen en boten en bij de rand van een talud. Kortom, alle stekken waar vis in zich in veel gevallen geconcentreerd ophoud. 

Vis je vanaf de kant dan zijn veel van deze ‘verborgen stekken’ niet zomaar gevonden. Om die reden werkt het ook vaak erg goed een dropshot hengel mee te nemen en pas in te zetten wanneer je tijdens het vissen met crankbaits of twitchbaits vis tegenkomt. Heb je na enkele worpen niets meer gevangen, probeer dan dezelfde stek ook eens met een dropshot hengel. Je zult verrast zijn hoeveel je nog kunt vangen op een stek die niets meer op lijkt te brengen.

Geconcentreerd vissen met de dropshot.
Opperste concentratie. Aanbeten zijn soms loeihard!

7. Dropshot vissen samengevat


Het vissen met een dropshot is een uiterst effectieve methode voor rovers als baars, snoekbaars en zelfs snoek. Een dropshot is een systeem waarbij je een speciaal gewichtje langzaam over de bodem sleept. Boven dit loodje zit je haak en je kunstaas bevestigd. Het lood zit dus niet aan, maar hangt onder je kunstaas. Hierdoor is je kunstaas vrijwel gewichtloos waardoor je het veel natuurlijker kunt aanbieden en rovers het gemakkelijker en met minder argwaan kunnen pakken. 

Het loodgewichtje klem je aan je lijn en kun je hierdoor snel en gemakkelijk verschuiven. Dit maakt het mogelijk op de diepte waarop je het aas aanbiedt aan te passen aan de omstandigheden. Als aas kun je zowel softbaits als dode aasvisjes inzetten. Het is maar net wat jij het liefste gebruikt om mee te vissen. 

Wanneer je gaat vissen met dit systeem, doe dat dan op een stek waarvan je zeker bent dat er vis zit. Het vissen met een dropshot gaat namelijk uiterst langzaam en precies. Het wordt niet voor niets een finesse techniek genoemd. Dit vissen doe je door het loodje heel langzaam over de bodem te slepen. Steeds een halve meter. Laat het even rusten en geef het kleine, zenuwachtige tikjes. Je mag zelfs je lijn af en toe helemaal slap laten vallen. Je zult merken dat je de meeste aanbeten krijgt wanneer je het kunstaas langzaam naar de bodem laat zakken. Een dodelijke techniek! 

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om deze techniek ook zelf eens te proberen. Mocht je nog vragen hebben over deze manier van vissen dan kun je ons altijd even bellen ( 038 - 421 58 97 ), mailen op info@zunnebeld.nl of een bezoekje brengen aan onze winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Hier helpen we je vraag aan het juiste materiaal voor deze spannende visserij! Vangze. 



 Auteur: Erwin van Hensbergen



Enkele interessante artikelen voor het vissen met de dropshot


Gamakatsu Drop Shot Rig With Fluorocarbon
€ 4,49
Shimano Yasei AX Dropshot 2,10M ML Spin 5-18 Gram
€ 174,99
BKK DSS Worm Hook
€ 4,49
9% Korting
Shimano Ultegra 2500 HG FC
€ 159,99 € 144,99
Westin W3 Dropshot 2ND M 2,70M 5-28 gram
€ 139,00
Westin W3 Finesse-T T&C 2ND 2,13M 5-15 gram
€ 139,00
Westin Add-It Tungsten Dropshot Weights
€ 9,99
Spro Freestyle Adjustable Dropshot System 5+7 Gram
€ 7,99
OSP DoLive Shad 4 Inch
€ 13,99
Keitech Easy Shiner 4 inch
€ 6,99
Spro Stainless Steel Tear Dropshot Sinkers
€ 2,99
Spro Tungsten Tear Drop Weights Matte Green
€ 4,99
Shimano Kairiki 4 150 meter Hi-Vis Orange
€ 9,99