Vissen met crankbaits

Vissen met crankbaits

Het vissen met crankbaits is een leuke manier om kans te maken op verschillende soorten roofvis. Tijdens deze actieve visserij maak je namelijk kans op snoek, snoekbaars, baars, roofblei en zelfs winde kan er maar moeilijk van af blijven. Maar wat is nu precies een crankbait? Welke soorten bestaan er en hoe kun je ze het beste binnenvissen? Op wat voor wateren zet je ze in en welk materiaal heb je nodig? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen en geven we je een aantal handige tips zodat ook jij straks succesvol met crankbaits aan de slag kunt. Ik hoop dat je er veel aan hebt!

In dit artikel vind je: 


  1. Wat is een crankbait? 
  2. Welke soorten crankbaits zijn er verkrijgbaar?
  3. Hoe vis je een crankbait?
  4. Wat kun je vangen met crankbaits?
  5. Wanneer kun je het beste vissen met crankbaits?
  6. Welke materialen heb je nodig voor het vissen met crankbaits?
  7. Mijn top 7 crankbaits
  8. Crankbait vissen samengevat

Snoekbaars vangen op een crankbait
Ook snoekbaarzen zijn te vangen op diep geviste crankbaits.

1. Wat is een crankbait?


Een crankbait is een bolvormige plug (hardbait) die een aasvis imiteert. In tegenstelling tot een twitchbait heeft een crankbait erg veel actie van zichzelf. Crankbaits hebben in veel gevallen een waggelende actie en slaan ver uit met hun achterkant. Deze actie zorgt voor veel trillingen onderwater. Een actie die wordt veroorzaakt door de zwemlip (schoep). De hoek en de lengte van de zwemlip bepaald de actie en de diepte waarop je dit kunstaas kunt vissen. Veel crankbaits zijn voorzien van kleine kogeltjes in de holle ruimtes van de plug. Deze kogeltjes geven onder water een luide ratel die in sommige situaties voor aanzienlijk meer aanbeten kunnen zorgen. Ook zorgt een ratel in troebel water er voor dat je aas niet onopgemerkt blijft. 

De gemiddelde lengte van een Crankbait varieert tussen de 4 en 9 centimeter. Vanwege deze geringe lengte is het aasje aantrekkelijk voor vrijwel iedere roofvis. Visdagen met meerdere soorten is helemaal niet gek wanneer je met cranks aan de slag gaat. Het is een erg universeel aasje waarbij het vooral draait om het vinden van de juiste diepte. Omdat je crankbaits redelijk snel moet binnenvissen stelt het je in staat om snel een water af te kammen. Op zoek naar die hongerige rovers die de actie van je crankbait niet kunnen weerstaan.

Baarzen vangen met crankbaits
Baarzen zijn gek op crankbaits!

2. Welke soorten crankbaits zijn er verkrijgbaar? 


Crankbaits komen in veel verschillende soorten en maten. Klein, bol, langgerekt, met een grote of kleine zwemlip, haaks of juist horizontaal, met of zonder ratel … En dan heb ik het nog niet eens over het uitgebreide palet aan kleuren en het grote aantal merken. Welke crankbait moet je kiezen wanneer je op zoek gaat naar een leuk setje om mee te beginnen? Laten we beginnen met de diepte. Dit is in mijn ogen een van de belangrijkste factoren tot succes. Je moet immers vissen op de diepte waar de vissen zitten, toch? 

Om er zeker van te zijn dat je overal kans maakt doe je er verstandig aan om cranks aan te schaffen voor de verschillende waterlagen. Koop er een met een maximale diepgang van 0,5 meter, één tot 2 meter, één tot 4 meter en één tot 6 meter. Over kleuren valt veel te vertellen maar persoonlijk heb ik de kleuren van mijn crankbaits het liefst zo natuurlijk mogelijk. Ook heb ik veel successen geboekt met de kleur firetiger of geel zwart. Zeker op troebele wateren en wanneer je dieper vist kunnen deze kleuren het verschil maken tussen vangen of blanken. 

Als laatste heb je te maken met de lengte van je crankbait. Deze lengte bepaal ik het liefst aan de hand van de vissoorten die ik wil vangen en de tijd van het jaar waarin ik vis. Het mag voor zich spreken dat grote crankbaits graag worden gepakt door snoeken. 9 tot 11 centimeter is een prima lengte voor deze visserij. Voor snoekbaars, roofblei en (grote) baarzen kies ik voor crankbaits tussen de 5 en 7 centimeter. Voor het vissen op baars hou ik het graag klein, namelijk zo rond de 4 a 5 centimeter. 
 

Kijkend naar de verschillende seizoenen, stem ik de lengte van mijn crankbaits af op het aas waar roofvissen op jagen. Dit wordt ook wel ‘match the hatch’ genoemd. Vrij vertaald betekent dit: pas je aan, aan de omgeving waarin je vist. Zijn er veel kleine aasvisjes aanwezig, zorg er dan voor dat je kunstaas ook klein is. Dit is altijd in het voorjaar het geval. Worden de vissen waarop gejaagd wordt groter, wat met name in het najaar het geval is, dan pak je grotere crankbaits. Hierdoor komt het aas dat je aan biedt overeen met de natuurlijk omgeving. 

Snoeken vangen met Crankbaits
De auteur met een grote snoek op een kleine crankbait.

3. Hoe vis je met een crankbait? 


De crankbait visserij is er een die je eigenlijk niet fout kunt doen. Een crankbait werp je in en kun je met een gelijk tempo binnendraaien. Je hoeft je kunstaas dus geen tikken te geven, te laten pauzeren of onregelmatig binnen te draaien. Waar je wel in kunt variëren is de snelheid en de diepte waarin je vist. Neem als vuistregel dat je in warm water je crankbait snel kunt binnen vissen. Des te kouder het water wordt, des te langzamer vis je je kunstaas binnen. Deze regel geldt in principe voor ieder type kunstaas. 

Zoals gezegd is de diepte waarin je je crankbait aanbiedt het belangrijkste aspect. Het is altijd even zoeken maar als je eenmaal weet in welke waterlaag de vissen actief zijn kun je meerdere aanbeten verwachten. Om hier achter te komen kun je een stek afvissen met verschillende crankbaits zodat je steeds een meter dieper vist. Net zo lang tot je de bodem hebt bereikt. Heb je niets gevangen, dan is het tijd om te verkassen. Vis je vanuit een een boot of een bellyboat en wil je diep vissen, dan wil je je crankbait zo snel mogelijk op diepte krijgen. Je wilt je kunstaas zo lang mogelijk in de zogenaamde ‘strike zone’ houden. Om dit voor elkaar te krijgen houd je de top van je hengel na de worp zo diep mogelijk in het water. Vervolgens maak je meerdere slagen met je molen of je reel. Dit is hard werken maar hierdoor kun je crankbaits op dieptes van 6 + meter krijgen. Dé plek om snoekbaarzen te vangen.

Wanneer je vist met een crankbait voel je een typisch getik op de top van je hengel. Aan de hand van dit getik voel je dat je kunstaas goed loopt. Voel je het getik niet, dan komt dit vaak omdat er vuil aan de dreggen van je crankbait zit. Vuil dat je in sommige gevallen met een harde tik van je aas kunt halen. Wel is dit een teken dat je op de goede plekken zit te vissen. Vuil, als bijvoorbeeld waterplanten, zijn de plekken waar je roofvissen kunt verwachten. 

Omdat sommige crankbaits tijdens het binnendraaien aardig wat druk uitoefenen op de top van je hengel vind ik het zelf altijd prettig om de hoek tussen mijn hengel en het kunstaas te verkleinen. Hierdoor heb je minder weerstand en vist het een stuk prettiger. Wel zul je scherper moeten vissen om (voorzichtige) aanbeten goed te voelen.

Roofblei vangen met een crankbait
Een snel geviste crankbait is onweerstaanbaar voor roofblei.

4. Wat kun je vangen met crankbaits? 


Zoals gezegd imiteert een crankbait een aasvis. Alles wat jaagt op (kleine) visjes is dus te vangen met een crankbait. Zeker wanneer je met de wat kleinere cranks (ongeveer 5 cm) aan de slag gaat. Dit is mijns inziens ook een van de leukste aspecten aan deze visserij. Wanneer je crankbaits vist weet je nooit precies wat je gaat vangen. Ik heb dagen meegemaakt waarop we verschillende snoeken, snoekbaarzen, baarzen, roofblei en zelfs een winde wisten te vangen. Een sessie die je niet snel vergeet! 


 5. Wanneer kun je het beste vissen met crankbaits? 


Crankbaits kun je het hele jaar door inzetten. Het is de diepte en de snelheid van binnenvissen die bepalend is voor succes. Wanneer ik toch een favoriete periode moet aanwijzen dan is dat toch wel het najaar. Zo rond de herfst is een crankbait dodelijk op de meeste wateren! Cranks zijn lekker snel binnen te vissen waardoor je in een korte tijd veel water af kunt kammen. De felle actie lokt snel aanbeten uit in tijden dat rovers actief op zoek zijn naar een lekker maaltje. 

In de winter laat ik crankbaits al snel links liggen en grijp ik toch liever naar finesse technieken als de C-rigeen Ned rig of een twitchbait. Cranks werken ook ’s winters, maar vaak werkt een uiterst langzaam geviste worm beter dan een crank die vaak snelheid nodig heeft om goed tot zijn recht te komen.

Welke hengels gebruik je voor het vissen met crankbaits?
De auteur gebruikt twee type hengels voor deze visserij.

6. Welk materiaal heb je nodig voor het vissen met crankbaits? 


Voor de crankbait-visserij heb je niet heel veel nodig. Een tacklebox met crankbaits in verschillende kleuren en verschillende duikdieptes, een hengeltje, een tangeen schepnet en een onthaakmat. Hieronder vertel ik je precies wat ik gebruik voor deze visserij. 

Wat voor hengel?

Vis je vanuit een boot, kies dan voor een hengel met een lengte tussen de 2,15 en 2,25 meter. Vanaf de kant mag dit gerust iets langer zijn. Wel is het belangrijk dat je hengel een sterke body en een zachte top heeft. De zachte top is ervoor om de klappen van het aas op te vangen. De sterke ruggengraat heb je nodig om de haak te zetten. 



Molen of reel?

Onder je hengel kun je gebruik maken van een reel of een molen. Voor cranks tot 6 centimeter maak ik graag gebruik van een molen. Dit om de doodsimpele reden dat je met een molen gemakkelijker lange worpen maken. Ga je voor deze optie, kies dan voor een molen met een hoge overbrenging. Zelf maak ik altijd gebruik van een 2500 model. Kleine cranks geven weinig weerstand in het water en een molen met een hoge overbrenging vist dan een stuk comfortabeler. Zeker wanneer je een hele dag staat te vissen. Voor zware cranks maak ik graag gebruik van een reel. Persoonlijk vind ik een reel prettiger werpen en drillen en reels met een lage overbrenging hebben veel kracht in zich. Aangezien grote (zware) cranks flink trekken aan je hengel is een reel mijns inziens een betere keuze. 



Welke hoofdlijn?

Dan zijn we nu aangekomen bij je hoofdlijn. Voor het vissen met crankbaits kun je namelijk kiezen voor een gevlochten of een fluorocarbon hoofdlijn. Voor de allround visserij is een gevlochten lijn meer dan genoeg. Des te dunner je lijn, des te gemakkelijker krijg je je crankbait op diepte. Zelf gebruik ik meestal 0,14 mm. Dit is sterk genoeg om je kunstaas niet te verliezen tijdens een windknoop of een dril met de grootste snoek en dun genoeg om je kunstaas gemakkelijk op diepte te krijgen. Een ander voordeel van gevlochten lijn is dat je meteen kunt reageren op een aanbeet. Een gevlochten lijn geeft namelijk feilloos aan wat er aan de andere kant van de (hoofd)lijn gebeurt. 

Bekijk alle gevlochten lijnen



Vis je graag met kleine crankbaits op baars, kies dan voor een fluorocarbon lijn. Fluorocarbon heeft namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van gevlochten lijn voor het vissen op baars. Om te beginnen is fluorocarbon vrijwel onzichtbaar onder water. Op wateren waar veel wordt gevist is dit in je voordeel. Daarnaast heeft fluorocarbon veel rek. Deze rek is een perfecte schokdemper tijdens het drillen van baars. Baars heeft een hele zachte bek die gemakkelijk uitscheurt. Je zult merken dat je met fluorocarbon aanzienlijk minder vis zult verspelen. 


Welke crankbaits gebruik je voor deze visserij
Crankbaits: de keuze is reuze!

7. Mijn top 7 crankbaits 


Je hebt dit artikel gelezen en wilt graag zelf aan de slag met deze manier van vissen. Om een goede start te maken geef ik je mijn top 7 favoriete crankbaits. Dit zijn stuk voor stuk toppers die mij al veel vis hebben opgeleverd en altijd terug te vinden zijn in mijn tacklebox. Ik hoop dat je er veel aan hebt. 


1. Westin Baby Bite DR
Een heerlijk plugje om mee te vissen. Deze crank heeft een lengte van 6,5 centimeter, weegt 13 gram en duikt tot maximaal 4 meter diep. Deze crankbait is ook verkrijgbaar in een ondiep lopende uitvoering (tot 2 meter) en is een echte killer! Een hele universele crankbait waar je alles op kunt vangen.


2. Rapala DT-10

De 10 in de titel van deze crank staat voor de diepte. Deze iconische crankbait vis je tot 10 feet. Dit is een diepte van 3 meter. Hij komt ook in een versie voor 4, 6 en 16 ft. Met deze serie van Rapala is iedere waterlaag te bevissen. Deze plug is ontwikkeld voor het vissen op blackbass maar ook hier in Nederland kunnen rovers er maar moeilijk vanaf blijven.  


3. Strike King Pro

Een échte klassieker. Een mooi afgewerkte crankbait voor een scherpe prijs. Op deze crankbait zijn al veel grote snoeken gevangen. Hij heeft een mooie waggelende actie en ook deze crank komt in een diep en ondiep lopende variant.


4. Westin Bullybite

Een crankbait waar al veel rovers zich in hebben vergist. De Bullybite van Westin is een drijvende plug die tussen de 1 en 2 meter diep loopt. De wijde, agressieve actie zorgt voor aardig wat commotie onder het wateroppervlak. Een crankbait die niet aan je uitrusting mag ontbreken.


5. Quantum Fat minnow 
Een heerlijk klein plugje van Quantum die het altijd goed doet bij het vissen op baars. Hij heeft een korte, felle actie en is verkrijgbaar in 4,5 en 6,5 centimeter.  Hij is uitgerust met een luide ratel en duikt tussen de 3 en 4 meter. Een lekkere compacte hap waar ik al veel mooie baarzen mee heb weten te vangen. 



6. River7 Crankbaits

Deze crankbaits zijn ontwikkeld door niemand minder dan Willem Stolk en Jochem Myjer (River7) en wat deze kunstaasjes nu zo bijzonder maakt is dat beide kanten een ander  patroon en kleuren combinatie. Zo zit niet niet snel verkeerd! Ze komen in verschillende maten en duikdieptes en hebben een waanzinnige actie!



7. Shimano Lure Yasei Cover Crank

Een drijvende crank met een heerlijke, agressieve actie. Hij is erg mooi afgewerkt en vist heerlijk. Voorzien van een luide ratel en met name baars en snoekbaars kan hier maar moeilijk vanaf blijven.


Het vissen met crankbaits is leuk.
Met crankbaits weet je van te voren nooit wat je gaat vangen.

8. Crankbait vissen samengevat 


Het vissen met crankbaits is een leuke en gemakkelijke manier om kans te maken op verschillende soorten roofvissen. Een crankbait is een plug die een aasvis imiteert en dus is hiermee alles te vangen dat jaagt op aasvis. Des te groter en horizontaler de zwemlip, des te dieper de crank zal duiken. De waggelende actie en de eventuele ratel zorgen voor flink wat commotie onder water. Nadat je je kunstaas hebt ingeworpen kun je dit met een gelijkmatig tempo binnendraaien. Je kunt het eigenlijk niet fout doen.

Kies voor deze visserij voor een hengel met een lengte tussen de 2,15 en 2,25 meter met een zachte top. Deze zachte top is ervoor om de klappen van je crankbait op te vangen. Vis je met kleine (lichtgewicht) cranks, kies dan voor een molen met een hoge overbrenging. Ga je aan de slag met grotere, zware cranks is het verstandig om gebruik te maken van een reel. Dit vist een stuk comfortabeler aangezien grote crankbaits hard trekken aan je hengel. Zowel een fluorcarbon als een gevlochten lijn is te gebruiken voor deze visserij. Vis ik met kleine cranks op baars kies ik voor fluorocarbon. De rek in deze lijn zorgt voor veel minder lossers. Voor al het andere maak ik graag gebruik van een gevlochten lijn met een diameter van 0,14 mm. 

Ik hoop dat ik je naar aanleiding van dit artikel heb kunnen motiveren om deze visserij eens te proberen. Je zult er geen spijt van hebben! Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons natuurlijk altijd even mailen naar info@zunnebeld.nl of bellen op (038) 421 58 97. Wij vertellen je graag meer over deze leuke visserij en helpen je graag aan het juiste materiaal. Heel veel succes en vangze! 


Auteur: Erwin van Hensbergen



Enkele interessante artikelen voor het vissen met crankbaits


Westin W3 Finesse Crank-T 2ND 2,10M 10-30 gram
€ 129,00
Shimano Lure Yasei Cover Crank F MR 7 CM
€ 10,49
10% Korting
Abu Garcia Spike LP-LG Crank
€ 149,99 € 134,99
River7 Crankbait Organizer Doos
€ 27,50
River7 Orange Crankbait 2,20M - Duikdiepte 3,5M
€ 300,00
River7 X5 Braid
€ 17,50
Westin FatBite Crankbait 5,5 CM
€ 9,99
8% Korting
Shimano Miravel 2500 HG
€ 129,99 € 119,99
Plano Edge XL Crankbait Box
€ 59,99
Westin BuzzBite Crankbait 5 CM
€ 9,99