Filter
–
Forel dobbers
Een van de meest universele, en meeste gebruikte technieken op forelvijvers is het vissen met een dobber. Het vissen met een dobber geeft je namelijk een perfecte indicatie van een aanbeet van een forel. Of je je dobber nu stil laat liggen of heel langzaam binnen draait (slepen). Ook maakt het bij deze manier van forelvissen niet uit welk aas je hier onder hangt. Of je nu vist met maden, meelwormen, wormen of powerbait.
Welke dobber moet ik gebruiken?
Wel is de vorm en het gewicht van je foreldobber erg belangrijk. Sommige vormen zijn namelijk beter zichtbaar maak pakken meer wind. Andere zijn vanwege de vorm en het gewicht verder te werpen maar zijn minder goed te zien. Wanneer jij diep vist of verre worpen wilt maken kun je het beste kiezen voor een schuifdobber. Deze dobbers zijn alleen voorzien van een oogje aan de onderkant.
Hierdoor kan je dobber vrij over de hoofdlijn lopen tot hij bij het stuitje komt. Het stuitje zet je dus op de diepte waar je wilt vissen. Tijdens het werpen zit je dobber dus helemaal onderaan tegen de wartel waar je je onderlijn aan monteert. Wanneer het hard waait is dit type dobber ook in je voordeel aangezien je lijn onderwater wordt getrokken en niet op het water blijft drijven. Hierdoor wordt je lijn niet zo snel in een bocht getrokken door de wind.
Dan heb je ook het model dobber dat boven door een oogje loopt en onder vastzit met een rubber buisje. Deze dobber verschuif je over je hoofdlijn om de diepte te bepalen. Een veelgebruikte methode wanneer je onder de top van je hengel vist.
Als laatste heb je ook de zogenaamde rugby floaters. Deze dobbers danken hun naam aan de vorm. Het lijken namelijk op kleine fluoriserende rubry balletjes die je fixeert op de diepte waar je forel verwacht. Door er meerdere boven elkaar te monteren kun je zien hoeveel lijn de forel tijdens een aanbeet neemt. Moet je snel aanslaan of kun je beter even wachten?