Filter
–
Lood voor het roofvissen
Om bij het roofvissen je aas te verzwaren maak je gebruik van lood. Essentieel voor het werpen en handig voor het naar de bodem brengen van je kunstaas. Lood is verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. Ieder met een eigen doel. Zo vind je bij ons wartellood, dropshotlood, inlinelood, kneedbaar lood, sinkers, maar ook fireballs, loodkoppen en screw heads (spiralheads).
Het juiste gewicht
Hoeveel gewicht ga moet je nu precies gebruiken? Dit is natuurlijk afhankelijk van stroming, vissoort en afstand. Maar in de regel geldt; zo veel als nodig is. Je moet namelijk genoeg loodgewicht hebben om goed te kunnen werpen. En bij het verticalen is het belangrijk dat je goed contact moet hebben met de bodem. Voel je niet wanneer je de bodem raakt, dan moet je nét een beetje zwaarder vissen. Probeer alles wel zo licht mogelijk te houden. Hoe zwaarder, hoe meer kans dat ook een vis het gewicht voelt wanneer hij het aas naar binnen zuigt.
De juiste vorm van je vislood
Er worden meerdere vormen te koop aangeboden. Rond, puntig, plat of cilindervormig. De vorm bepaald de weerstand in het water en het contact met de bodem. Zo heb je ook met een platte loodkop een duidelijk contact wanneer je aas de bodem raakt. Het nadeel is wel dat je meer weerstand hebt wanneer je hem door het water haalt. Veel meer dan met een puntige loodkop. Gestroomlijnd lood is dus weer beter te gebruiken met stromend water.
Dropshot lood
Dropshod lood is voorzien van een spits toelopende wartel waar je je lijn in vast kunt klemmen. Vanwege deze constructie kun je je lijn erin klemmen zonder dat je een knoop hoeft te maken. Je kunt er gewoon mee werpen. Het lood zit muurvast aan je lijn gekneld en komt alleen los onder hele hoge druk. Dus wanneer je hoofdlijn dreigt te knappen. Dit zonder meteen je haakaas te verliezen. Ook is het hierdoor mogelijk om snel en gemakkelijk te wisselen van Loodgewicht.
Bullet Weights
Voor het vissen met een Carolina rig of een Texas Rig maak je gebruik van zogenaamde bullet weights. Deze kogelvormige loodjes komen in traditioneel lood en Tungsten. Het voordeel van lood is dat het een stuk goedkoper is. Het voordeel van tungsten dat je veel meer voelt van de structuur van de bodem. Bullet weights sleep je namelijk over de bodem. Om die reden kiezen de meeste mensen voor tungsten om zo zoveel mogelijk informatie van de bodem door te krijgen.