Vissen met Twitchbaits
Het vissen met twitchbaits is een visserij waar je het hele jaar vis mee kunt vangen. De twitchbait-visserij is overgewaaid vanuit Amerika. Hier worden deze aasjes jerkbaits genoemd en worden ze hoofdzakelijk ingezet voor het vissen op baars. Ook in Nederland is deze manier van roofvissen erg effectief. Baars, snoek, roofblei, snoekbaars en zelfs zeebaars kan de onvoorspelbare actie van een twitchbait maar moeilijk weerstaan!
Het is niet voor niets dat deze techniek veelvoudig door veel roofvissers wordt ingezet. Maar wat is een twitchbait precies? Hoe vis je er mee en op welke wateren werken ze het beste? Wat valt er allemaal mee te vangen en wat heb je allemaal nodig om er mee te vissen? In dit artikel vertellen we je hoe ook jij succesvol aan de slag kunt gaan met twitchbaits!
1. Wat is een twitchbait?
In Amerika worden twitchbaits jerkbaits genoemd. Dit is ook de originele benaming van dit kunstaas. In Nederland associëren wij jerkbaits met grote, zware, liploze pluggen waarmee je hoofdzakelijk op snoek vist. Om verwarring te voorkomen is daarom gekozen voor de term 'twitchbaits'.
Twitchbaits zijn lange, slanke plugjes die van zichzelf weinig actie hebben. Draai je dit kunstaas in één rechte lijn naar binnen dan heeft het een heel bescheiden - en vooral voorspelbare - actie. Niet écht het soort actie dat veel vis oplevert. Wil je dat een twitchbait tot leven komt dan zul je de actie er zelf in moeten tikken. Dit tikken doe je met de top van je hengel en wordt ook wel 'twitchen' genoemd. Dit verklaard ook meteen de naam van het aasje.
2. Hoe vis je met een twitchbait?
Het vissen met twitchbaits is een visserij die je écht even onder de knie moet krijgen. Ook is het vrij intensief om een hele visdag tikken te geven met je hengel. Daarnaast is het ook belangrijk om het goed te doen. Doe je het verkeerd, dan kun je er serieuze blessures aan overhouden. Twitchen doe je namelijk vanuit je pols. Doe je het met je hele arm dan zul je merken dat je er snel last van krijgt. Ook heb ik gemerkt dat het geven van felle, korte tikken gemakkelijker gaat wanneer je dit doet vanuit je pols.
Oké, tijd om te vissen! Maak eerst een verre worp, ruim over de stek waar je verwacht vis te kunnen vangen. Draai nu met enkele slagen je twitchbait op diepte. Voor de meeste twitchbaits heb je toch zeker 5 a 6 slagen met je molen nodig om het kunstaas op de maximale diepte te krijgen. Wacht een aantal seconden en geef een aantal korte, felle tikken met je hengel. Persoonlijk kies ik altijd voor 2 a 3 tikken. Dus: twitch, twitch, twitch, pauze ... Natuurlijk kun je hier eindeloos mee variëren om er achter te komen wat voor jou (of die dag) het beste werkt.
Om je twitchbait de juiste actie te geven is het belangrijk om na de laatste tik je hoofdlijn even slap te laten vallen. Doordat je lijn slap valt geef je je twitchbait de mogelijkheid om uit te slaan. Dit ziet er veel natuurlijker uit dan wanneer hij meteen wordt rechtgetrokken door een strakke lijn. Je zult begrijpen dat wanneer je je hoofdlijn slap houd het een stuk lastiger wordt om een aanbeet op te merken. Na het slap vallen van de lijn zoek ik daarom altijd geleidelijk contact en hou ik de hoofdlijn goed in de gaten. Aanbeten komen namelijk (vrijwel) altijd tijdens het stil hangen van je twitchbait.
Extra tip: In de koudere maanden wil het lonen om je twitchbait langer stil te laten hangen in het water. Wanneer de vis 'niet echt los is' kan dit ze over de streep trekken. In de zomermaanden wil het juist lonen om het tempo op te schroeven.
3. Welke wateren zijn te bevissen met een twitchbait?
Het vissen met twitchbaits spreekt je aan en je vraagt je af op deze visserij ook op jouw thuiswateren werkt. Twitchbaits zijn in principe op ieder water te gebruiken. Het belangrijkste aspect van deze visserij is de diepte waar je je twitchbait presenteert. Je moet namelijk vissen op de diepte waar de vissen zich bevinden. Het is daarom handig om te weten hoe diep het water is en hoe de bodem verloopt. Hier kies je je twitchbaits op uit.
Zelf heb ik altijd twitchbaits mee voor verschillende waterdieptes. Enkele ondieplopers (tot maximaal 1 meter), twitchbaits met een diepgang van 2,5 meter en een aantal die de 3,5 meter halen. Met deze verschillende dieptes kun je op de meeste wateren goed uit de voeten en gedurende de dag zoeken in de verschillende waterlagen waar de vis zich bevindt.
Wanneer ik vis met twitchbaits vis ik altijd het liefst 'van het talud af'. Dat wil zeggen, van de ondiepte naar de diepte. Hiervoor zul je wel moeten vissen vanuit een bellyboot of een boot. Tijdens het binnenhalen van je twitchbait zal hij namelijk steeds dieper lopen. Vis je van het talud af, dan volgt je aasje heel mooi de rand van het talud naar beneden. Precies waar je je aas wilt hebben. Vis je vanaf de kant, dan wordt het een stukje lastiger. Toch kun je hetzelfde bereiken door tijdens het binnenhalen je hengeltop hoger te houden wanneer je aas de bodem raakt.
4. Wat kun je allemaal vangen met een twitchbait?
Met een twitchbait imiteer je een aasvisje dat plotseling wegschiet en weer stil blijft hangen in het water. Er is geen roofvis die hier niet graag zijn tanden in wil zetten. Baars, snoek, snoekbaars, winde en roofblei. Allemaal zijn ze dol op twitchbaits. Wat je vangt hangt heel erg af van de plek waar je vist, de diepte en de tijd van het jaar. Zo zijn twitchbaits in het najaar erg effectief voor (grote) baars. In het voorjaar is deze manier van vissen killing voor snoekbaars terwijl 's zomers snoeken er maar moeilijk vanaf kunnen blijven.
Kortom, alles met tanden is te vangen met een twitchbait.
5. Verschillende soorten twitchbaits
Wanneer je bij Hengelsport Zunnebeld rondneust kom je er al snel achter dat de schappen uitpuilen als het gaat om twitchbaits. Dit kunstaas vind je van verschillende merken en komt in alle denkbare soorten, maten, kleuren, vormen, duikdieptes, met en zonder ratel en ga zo maar door! Hoe weet jij precies welke twitchbaits je moet hebben, of zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb de belangrijkste verschillen even voor je op een rijtje gezet.
Diep, of ondiep lopend?
Aan de hand van de zwemlip is goed te zien of je twitchbait ondiep of diep duikt. Hoe langer en horizontaler de zwemlip op de kunstaas is bevestigd, hoe dieper hij loopt. Twitchbaits met een korte, haakse zwemlip lopen dus erg ondiep. Hoe diep wil je je twitchbait presenteren? Kies daarop je duikdiepte uit.
Drijvend, suspenderend of zinkend?
Om in de juiste waterlaag te vissen zijn twitchbaits in verschillende varianten te koop. Wanneer je heel diep moet vissen kun je misschien niet om een zinkende plug heen. Vis je nét onder het oppervlak dan is een drijvende plug ideaal. Toch is komt de mooiste actie van een suspenderende twitchbait. Deze blijft helemaal stil hangen in het water. Onweerstaanbaar voor roofvis!
Met of zonder ratel?
Veel twitchbaits zijn uitgerust met een ratel. Deze ratel zorgt voor trilling onderwater wat vissen kan triggeren je kunstaas te pakken. Toch zijn er van die dagen dat het beter is om je kunstaas subtieler aan te bieden. In die gevallen werkt een twitchbait zonder ratel vaak beter.
Welke kleur?
Welke kleur moet je kiezen als je begint het vissen met twitchbaits? Zelf ben ik een groot voorstander van natuurlijke kleuren. Toch lopen de meningen hierover nogal uiteen. Ik zou je willen adviseren om te kiezen voor een kleur waarin je vertrouwen hebt! Iedere kleur werkt en het belangrijkst is dat je vist met een kleur waarvan jij weet dat je er vis mee kunt vangen.
Welke afmeting?
Het beste kun je kiezen voor een twitchbait die qua maat overeen komt de aasvissen die op dat moment rondzwemmen in het water dat je wilt bevissen. 'Match the hatch', oftewel zorg ervoor dat je aas zoveel mogelijk lijkt op de natuurlijke situatie. In het voorjaar is dit klein ( 5 - 7 centimeter ) , in de zomer 7 - 9 centimeter, in het najaar en de winter 9 - 14 centimeter.
6. Welk materiaal heb je nodig om te vissen met een twitchbait?
Voor het vissen met twitchbaits maak ik gebruik van een hengel die is bedoelt voor het vissen met de Texas Rig en de Carolina Rig ( finesse hengel ). Dit is een hengel met een werpgewicht tussen de 5 en 15 gram en met een lengte van 2.15 meter. Kies voor een hengel die vooral niet te lang is! Des te langer je hengel, des te meer moeite je moet doen om actie in je kunstaas te slaan. Kies dan voor een hengel met een fast tot medium fast actie. Met dit type hengel sla je de mooiste actie in je kunstaas.
Als molen kies ik het liefst voor een 2500 model. Deze grootte past prima onder een twitchbait hengel en heeft een prima inhaalsnelheid voor deze visserij. Ook hier geldt, probeer een zo licht mogelijke roofvismolen te kopen. Nu kun je - voor het zwaardere werk - ook kiezen voor een reel. Ga je voor die tweede keuze, koop dan een reel die is gemaakt voor het werpen van klein kunstaas.
Als laatste je hoofdlijn. Persoonlijk maak ik het liefst gebruik van een gevlochten lijn. Hiermee heb je direct contact en voel je de aanbeten sneller. Vanwege de sterkte van gevlochten lijn kun je ook kiezen voor dunnere lijnen ( 0.12 mm ). Dunnere lijnen hebben minder weerstand in het water waardoor je sneller op diepte komt.
Vis je gericht op grote baars, of met een reel, dan is een fluorcarbon hoofdlijn misschien een betere keuze. Fluorocarbon heeft namelijk rek, wat tijdens het zetten van de haak en de dril in je voordeel werkt. Baarzen hebben namelijk een erg zachte bek. De rek in je hoofdlijn vangt de klappen op waardoor je minder vis verspeelt. Ook zorgt de rek in je lijn er voor dat je twitchbaits verder kunt werpen wanneer je vist met een reel. Tijdens je worp werkt de rek als een soort elastiek waardoor je kunstaas verder komt dan met een gevlochten lijn.
Extra tip: Vis je met twitchbaits, maak dan gebruik van een stalen onderlijn. Kies je onderlijn zo dun mogelijk zodat de actie van je kunstaas niet of nauwelijks wordt beïnvloed. Met twitchbaits is de kans groot dat je ook snoeken tegenkomt.
7. Mijn top 6 twitchbaits
Is je interesse gewekt en sta je op het punt een aantal plugjes aan te schaffen voor deze visserij? Om het je gemakkelijk te maken vind je hieronder mijn top 5 Twitchbaits. Stuk voor stuk aasjes die het in de meeste omstandigheden en wateren erg goed doen.
1. Megabass Vision Oneten
De koning van de twitchbaits, de crème de la crème, het neusje van de zalm .... Deze twitchbaits hebben alles wat je van een twitchbait verlangt. Hij werpt als een kanon, hij is perfect uitgebalanceerd, de actie is prachtig en de afwerking een meesterwerkje. Hij heeft alleen één nadeel ... Hij kost een paar centen. Vis jij op wateren zonder obstakels dan is dit een investering die je veel vis op zal leveren.
2. Berkley Dex Stunna 11
Deze jerkbait heeft mij al enkele hele mooie vissen opgeleverd. De Stunna zinkt heel langzaam ( 30 cm in 8 seconden ) en heeft een zeer onvoorspelbare actie. Daarnaast werpt hij als een kanon en heeft hij ( net als de oneten ) een ingebouwd weight system. Dit systeem zorgt ervoor dat tijdens de worp al het gewicht in de onderkant komt te liggen waardoor je plug niet snel verstrengeld raakt met je onderlijn. Handig! De Dex Stunna is verkrijgbaar in een diep en ondiep lopende versie. Een aanrader!
3. Rapala Ripstop
De Ripstop van Rapala komt in twee verschillende formaten ( 9 en 12 centimeter ) en behoort tot een van mijn favorieten. Ze zien er niet alleen schitterend uit, maar hebben ook een super realistische actie. Het 'speciale staartje' op deze twitchbait zorgt ervoor dat hij na iedere twitch meteen stil komt te staan in het water. Deze plug is perfect uitgebalanceerd en vist heerlijk. Ook deze plug heeft mij al heel veel mooie vissen opgeleverd!
4. Strike King KVD
Deze Amerikaanse topper is er een die niet aan je twitchbait-arsenaal mag ontbreken. Deze plug is verkrijgbaar in verschillende aantrekkelijke kleuren in zowel een diepe als ondiep lopende variant. Hij is voorzien van een luide ratel, vist prettig binnen en heeft een hele mooie actie. En als klap op de vuurpijl, je hebt hem al voor slechts 12 euro! Daar kun je het voor doen!
5. Savage Gear Gravity Twitch
Ook deze twitchbait is er een waarvan je er een aantal in je tacklebox moet hebben! Vanwege de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. De Gravity Twitch heb je namelijk al vanaf 8,50 euro. Dit plugje werpt prettig, komt in een aantal aantrekkelijke kleuren, heeft een luide ratel, suspendeert en heeft een mooie, wijd uitslaande actie. Baars en roofbei zijn er gek op!
6. Rapala Shadow Rap Shad Deep
Een twitchbait met een prachtige actie! Dit toppertje van Rapala heeft een langzaam stijgende actie en heeft een hoger profiel dan de meeste twitchbaits. Hierdoor valt hij lekker op onderwater. Met zijn duikdiepte tot ongeveer 2 meter is dit een hele mooie, universele plug die je zeker weten een aantal mooie rovers op zal leveren! Een échte aanrader!
8. Samengevat
Het vissen met twitchbaits is een erg leuke en effectieve manier van vissen om roofvissen als snoek, snoekbaars, baars, roofblei en zelfs zeebaars aan de schubben te komen. Twitchbaits zijn langwerpige plugjes die je actie geeft doormiddel van korte, felle tikken met de top van je hengel. Na het geven van een tik laat je de lijn even slap vallen waardoor je kunstaas mooi ( natuurlijk ) uit kan slaan. Deze actie is het hele jaar door onweerstaanbaar voor hongerige rovers.
Twitchbaits komen in veel verschillende soorten, kleuren en maten. Kies je kunstaas uit aan de hand van de diepte van het water en de diepte waarin je wilt vissen. Het is verstandig om verschillende twichtbaits bij je te hebben om de verschillende waterlagen af te zoeken naar vis. Voor deze visserij heb je niet veel nodig. Een finesse hengel, een 2500 molen, een gevlochten lijntje en een handje vol pluggen. En o ja, vergeet je stalen onderlijn niet! Ook snoek kan er maar moeilijk van af blijven! Heel erg veel succes!
Wil jij graag meer weten over deze visserij of wil je weten wat je precies nodig hebt? Bel ons dan op 038 - 421 58 97 of stuur een mail naar info@zunnebeld.nl. Heel erg veel succes en vangze!