Werpend vissen op snoek
De snoek is één van Nederlands populairste roofvissen. Deze vis komt dan ook in vrijwel alle wateren voor. Snoeken zijn (als je weet hoe) redelijk gemakkelijk te vangen, de aanbeten zijn vaak erg spectaculair en als laatste: snoeken kunnen groter dan 130 centimeter worden! Kortom, een geweldige sportvis om te vangen. Een uiterst effectieve manier om een snoek te vangen is door werpend te vissen met kunstaas. Het is niet voor niets dat deze methode door de meeste snoekvissers wordt toegepast. Wil jij weten hoe je dit zelf succesvol kunt doen, lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je wat je allemaal nodig hebt en hoe je het beste werpend op snoek kunt vissen. Ik hoop dat je er veel aan hebt.
1. Welke wateren en stekken zijn het beste voor snoek?
Zoals ik dit artikel begon, komen snoeken in vrijwel alle Nederlandse wateren voor. Snoeken overleven namelijk erg goed verschillende type water. Van diep tot ondiep, troebel of helder, stromend, stilstaand, met en zelfs zonder waterplanten. Het maakt voor een snoek niet veel uit, zo lang er maar voldoende prooivis aanwezig is om te kunnen overleven. Toch heeft de snoek een duidelijke voorkeur, namelijk helder water. Dit zijn dan ook de wateren waar je in de regel meer snoeken zult vangen.
Juist, snoeken gedijen het beste in helder water. Dit komt omdat de snoek een echte zichtjager is. In helder water kan een snoek een prooi van meters afstand zien aankomen. Daarnaast groeien waterplanten beter in helder water. Snoeken zijn gek op waterplanten. Waterplanten zorgen namelijk voor extra zuurstof en plekken waar hij zich verdekt op kan stellen. Vooral waterplanten als fonteinkruid zijn ’s zomers echte snoekmagneten!
Naast hun zicht maken snoeken tijdens de jacht ook gebruik van hun zijlijnorgaan. Dit orgaan loopt over de flank van de snoek en vangt trillingen op in het water. Trillingen die worden veroorzaakt door een voorbij zwemmend visje bijvoorbeeld. Dankzij het zijlijnorgaan kan een snoek in troebel water en zelfs ’s nachts precies inschatten waar een prooi zich bevindt. Handig!
Goed, helder water en waterplanten. Maar waar houden snoeken nog meer van? Eigenlijk alles waar een snoek zich verdekt op kan stellen. Denk aan bruggen, stijgers, palen in het water en alle andere onderbrekingen in het water. En dan heb je alles wat onder water gebeurt. Snoeken liggen namelijk erg graag op de rand van een talud. Een talud is de rand waar het plotseling dieper of ondieper wordt. Snoeken liggen hier graag te wachten tot een prooi over de rand van het talud tevoorschijn komt.
2. Hoe vis je werpend op snoek?
Ga jij werpend vissen op snoek, dan is het vooral belangrijk om zo veel mogelijk meters te maken. Zeker wanneer je in de zomer op snoek vist. ’s Zomers liggen de snoeken namelijk verspreid over het water en dus zul je veel water moeten afkammen om je kans te vergroten om een hongerige snoek tegen te komen. Ook mag je gedurende de zomer je kunstaas een stuk sneller binnenvissen.
In de wintermaanden liggen de snoeken vaak bij elkaar. Deze tijd van het jaar trekken snoeken massaal achter de witvis aan en liggen ze heel geconcentreerd bij elkaar. Vaak op plekken als havens, rondom boten. Hier is het water warmer en hoeven ze maar weinig energie te verspillen om een prooivis te pakken. In de winter doe je er ook goed aan een stuk langzamer te vissen.
Wanneer ik vis in wateren als bijvoorbeeld een kanaal doe ik dit altijd door naar de overkant te werpen en binnen te draaien. Voor de volgende worp zet ik een stap opzij en herhaal ik dit. Op deze manier kam in het hele stuk af. Staat een snoek op scherp, dan is de kans groot dat je hem tegenkomt. Op kleinere wateren als bijvoorbeeld poldersloten vis ik het liefst in een zogenaamde waaiervorm. Ik ga in dat geval op een strategische plek staan en begin met een worp naar rechts. Iedere volgende worp gaat een meter verder naar links tot ik het hele gebied heb uitgekamd. Zoals in de vorm van een waaier.
Protip: Besteed extra aandacht aan plekken als leliebedden, onder bruggen, langs palen en langs rietvelden. Dit zijn vaak échte hotspots. Plekken waar snoeken zich graag ophouden. Mis je een aanbeet, probeer dan dezelfde stek eens met een andere kleur of een heel ander stuk kunstaas. Vaak kun je hem hier wel een tweede keer mee verleiden.
3. Welk kunstaas kun je het best gebruiken?
In het voorjaar kun je het beste kiezen voor kunstaas met een lengte tot ongeveer 16 centimeter. Die tijd van het jaar zit er namelijk veel kleine prooivissen in het water. Richting de winter kun je met steeds groter kunstaas vissen. Kunstaas met een lengte van 25 centimeter is in de winter helemaal niet gek!
Er zijn voor het vissen op snoek ontelbare soorten kunstaas verkrijgbaar. Jerkbaits, crankbaits, spinnerbaits, shads, twitchbaits en zo kan ik nog wel even doorgaan. Met al die verschillende soorten kunstaas kan ik mij goed voorstellen dat je - als beginnende snoekvisser - door de bomen het bos niet meer ziet. Om het voor jou iets duidelijker te maken heb ik de meest gebruikte soorten kunstaas even op een rijtje gezet.
Crankbaits
Crankbaits zijn uiterst effectief voor het vissen op snoek. Het mooie aan een crankbait is, dat je eigenlijk niets fout kunt doen wanneer je er mee gaat vissen. Een crankbait is een plug van hout of plastic die je in één vast tempo binnen kunt draaien. De zwemlip van de crankbait zorgt voor een bepaalde actie en een maximale diepte die je er mee kunt bereiken. Crankbaits zijn relatief goedkoop en naast snoek is de kans groot dat je er ook vissen als baars, roofblei, snoekbaars en zelfs windes mee vangt. Vooral tijdens de warme maanden ben ik hier heel succesvol mee geweest. Meer weten over het vissen met crankbaits? Lees hier een uitgebreid artikel over het vissen met crankbaits.
Twitchbaits
Een twitchbait is een klein, slank plugje dat van zichzelf niet heel veel actie heeft. Bij een twitchbait moet je doormiddel van kleine rukjes met je hengel het kunstaas een actie geven. Deze actie lijkt heel veel op een aasvis dat plotseling wegschiet. Met name twitchbaits die helemaal stil blijven hangen in de waterlaag kunnen op sommige dagen erg goed werken. Dit stil hangen heet met een mooi woord suspenderen. Wanneer het water koud is kan zo’n stil zwevend stukje kunstaas een passieve snoek vaak toch over de streep halen. Wil je meer weten over het vissen met Twitchbaits? Lees hier een uitgebreid artikel over het vissen met twitchbaits.
Jerkbaits
Jerkbaits zijn (vaak zware) pluggen zonder zwemlip, die je - net als een twitchbait - actie meegeeft door met je hengel kleine rukjes te geven. Om de juiste actie mee te kunnen geven aan dit kunstaas heb je een hele stugge hengel nodig, namelijk een jerkbaithengel. Jerkbaits kun je onder verdelen in zogenaamde gliders en sliders. Gliders zigzaggen van links naar rechts en sliders duiken met ieder tikje naar beneden. Snoeken zijn er gek op en er zijn al vele records gesneuveld aan een jerkbait!
Spinnerbaits
Veel snoekvissers maken tegenwoordig ook gebruik van spinnerbaits. Een spinnerbait is zo gemaakt dat hij niet of nauwelijks vast komt te zitten. Dit komt met name door de enkele, omhoog staande haak en het spinnerblad dat tijdens het binnendraaien de haakpunt beschermt. Dit maakt dit aasje ideaal om tussen en rondom waterplanten te vissen. En laat dit nu net de plek zijn waar (grote) snoeken zich graag ophouden ….Softbaits
Snoeken zijn gek op softbaits! Denk hierbij aan grote shads en twisters. Softbaits zijn relatief goedkoop en leveren altijd (en overal) vis op. Softbaits zijn er in alle denkbare soorten, kleuren en maten. Bovendien vist dit kunstaas erg prettig binnen. Omdat softbaits zijn gemaakt van rubber zal het ook veel natuurlijker aanvoelen wanneer een snoek zijn tanden erin zet. Dit vergroot meteen de kans dat hij blijft hangen aan één van je haken.Protip: Wanneer je op zoek gaat naar kunstaas voor het werpend vissen op snoek is het vooral belangrijk dat je kiest voor kunstaas waar je vertrouwen in hebt. Dit is het aller belangrijkst. Iedere shad, plug en jerkbait vangt namelijk vis. Kies dus voor een aasje waarvan jij denkt dat hij nét een beetje beter is dan de rest.
4. Welke kleuren werken het beste voor snoek?
Over de kleur van het kunstaas is al veel gezegd en geschreven. Ik wil er daarom ook niet al te diep op ingaan. Mijn ervaring is wel dat natuurgetrouwe kleuren eigenlijk altijd wel goed werken. Dus de kleur van een voorn of een baars. Een beetje afhankelijk van het type prooivis dat er zwemt. ‘Match the hatch’ noemen ze dat. Pas de kleur en vorm van je kunstaas aan, aan de omgeving.
Daarnaast vis ik erg graag met de kleur zwart. Deze kleur heeft bij mij op veel dagen écht het verschil gemaakt. Ik denk dat dit komt omdat de kleur zwart een enorm profiel heeft onder water. Met name op dagen dat het zonnetje schijnt. Snoeken kijken van onderen naar je kunstaas. Je kunt je vast wel voorstellen dat in dit geval de kleur zwart enorm opvalt!
Wanneer je onder water minder zicht hebt dan een meter kies ik altijd graag voor een feller kleurtje. Geel en firetiger zijn mijn favoriet. Met name firetiger heeft mij al veel snoek opgeleverd. Ik weet niet precies waarom, maar snoeken zijn er dol op!
5. Welk materiaal heb je nodig voor het werpend vissen op snoek?
Het leuke aan het werpend vissen op snoek is dat het erg laagdrempelig is. Je hebt er niet zo veel voor nodig om aan de slag te kunnen. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt maar voor minder dan 100 euro kun je met een starter set heel ver komen. Een spinhengel met een molen met daarop een gevlochten lijntje en een stalen onderlijn. Een rugzakje met daarin een tacklebox met wat kunstaas, een onthaaktang, meetlint, onthaakmatje, en een paar laarzen en jij bent klaar voor de strijd!
Hengel
Het type hengel dat je voor het werpend vissen op snoek moet gebruiken hangt een beetje af van het soort en de grootte van het kunstaas waar je mee wilt gaan vissen. Stem dit af op het (werp) gewicht van het kunstaas. Wanneer je vist vanaf de kant (of vanuit een boot) is een hengel van 2,40 meter in de meeste gevallen lang genoeg. Vis je vanuit een bellyboat kies dan voor een hengel van maximaal 2.10 meter. Het beste advies dat ik je hierin kan geven is om even een bezoekje te brengen aan onze winkel aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Hier kun je kiezen uit meer dan 500 verschillende roofvishengels en geven we je graag persoonlijk advies zodat je zeker weet dat jij met een hengel naar huis gaat die past bij jouw manier van vissen.Molen of reel
Kies je bij deze visserij voor een molen of een reel? Persoonlijk ben ik een groot fan van het vissen met een reel. Met een reel heb je namelijk meer controle over de worp doordat je hem gemakkelijk en nauwkeurig kunt afremmen. Ook tijdens de dril kun je een vluchtende vis heel secuur afremmen door je duim op de spoel te leggen. Het vissen met een reel vereist wel de nodige oefening en ze zijn in de regel duurder in de aanschaf. Ook voor de aankoop van een reel kun je het beste even een bezoekje brengen aan onze winkel. Dan weet je ook meteen zeker dat het setje goed bij elkaar past.Hoofdlijn
Voor het werpend vissen op snoek kies ik vrijwel altijd voor een gevlochten hoofdlijn. Het liefst ook een hoofdlijn die goed zichtbaar is. Ik geloof niet dat vissen er last van hebben en de hoge zichtbaarheid zorgt ervoor dat ik tijdens het binnenhalen en tijdens de dril precies kan zien hoe mijn lijn loopt. Kies een lijn met een diameter van minimaal 0,16 mm en een breeksterkte van ongeveer 12 kg. Vis je met groot en zwaar kunstaas dan kun je gerust gebruik maken van 0,23 mm en een breeksterkte van 20 kg+. Het grote voordeel aan braid is dat het ondanks de lage diameter erg sterk is en vrijwel geen rek heeft. Hierdoor voel je zelfs de meest voorzichtige aanbeet van een snoek. Ook trek je je kunstaas gemakkelijker los wanneer je vast zit aan de bodem of de overkant van het water.
Onderlijnen
Een snoek heeft 700 vlijmscherpe tanden. Je kunt dus niet zonder onderlijn. Je hebt onderlijnen van staaldraad, onderlijnen van titanium en onderlijnen van fluorocarbon. Staaldraad is goedkoop alleen kinkt erg snel. In veel gevallen moet je dit type onderlijn al na één snoek vervangen. Heb je dit liever niet dan kun je kiezen voor titanium. Titanium is duur maar heeft ‘geen geheugen’. Dit wil zeggen dat het altijd zijn oorspronkelijke vorm aanhoudt en dus lang mooi blijft. Fluorocarbon zit er qua prijs tussenin. Dit materiaal is transparant en om deze reden maak ik hier graag gebruik van. Kies voor onderlijnen van minimaal 35 centimeter. Gaat een snoek 'rollen' tijdens de dril of slikt hij je kunstaas ver in is de kans minder groot dat je hoofdlijn beschadigd.Overig materiaal
Verder kun je niet op pad zonder een goede onthaaktang, onthaakmat en een meetlint. Voor de veiligheid van jou en die van de snoeken is het ook verstandig om een scherpe kniptang mee te nemen en wat reserve dregjes. Met zo’n tang knip je moeiteloos een dreg doormidden die zich heeft vastgegrepen op een plek waar dat beter niet had kunnen gebeuren.6. Werpend vissen op snoek samengevat
Een snoek is een hele leuke sportvis om te vangen. Snoeken komen in vrijwel ieder water voor, de aanbeten zijn spectaculair en ze kunnen lengtes bereiken tot over de 130 centimeter. Een laagdrempelige en gemakkelijke manier om ze te vangen is werpend vanaf de kant. Met een simpel spinhengeltje en een doosje kunstaas kun je al achter de snoeken aan. Snoeken zitten graag in helder water. Hier vind je ze vooral in de buurt van onderbrekingen als bruggen, boten, palen, splitsingen en waterplanten als fonteinkruid. Probeer in een korte tijd zo veel mogelijk water af te vissen. Door zo veel mogelijk water af te kammen is de kans groter dat je een snoek tegen het lijf loopt die aan het jagen is. Ze zeggen niet voor niets: snoeken is zoeken!
Gebruik voor helder water natuurlijk kleuren. Is het water troebel, kies dan voor een kleurtje dat iets meer opvalt. Geel en firetiger werken voor mij altijd erg goed. In het voorjaar vis ik het liefst met kunstaas tot maximaal 16 centimeter. Deze tijd van het jaar staan kleine prooivissen namelijk op het menu van de snoek. Zodra het water kouder wordt ga ik met steeds groter kunstaas vissen. ’s Winters willen snoeken zo min mogelijk energie verspillen en zo veel mogelijk binnenkrijgen in één hap. Het is dan ook beter om je kunstaas een stuk langzamer binnen te halen dan dat je dat in de zomer zou doen.
Heb ik je aan de hand van dit artikel enthousiast kunnen krijgen om ook werpend achter de snoek aan te gaan, dan hoop ik dat je vanaf nu precies weet hoe je dit moet aanpakken. Heb je nog vragen over deze manier van vissen dan kun je ons altijd even mailen (info@zunnebeld.nl), bellen (038 421 58 97) of een bezoekje brengen aan onze winkel. Je vindt onze hengelsportzaak aan de Van Karnebeekstraat 73 in Zwolle. Hier werken verschillende snoek-specialisten die je graag verder helpen! Vangze!